OSLO: I et lite, ganske usynlig lokale midt i sentrum av Oslo ligger den uavhengige bokhandleren og kaféen Cappelen Forslag. 4. mai spilte bandet Isa her som en avslutning på en ukes lang turné. Like før ga de ut sin første plate «Våren om lenge». Nå sitter to av romsdalingene i bandet innerst i bokhandelen, klare for eksamenskonsert på Victoria Nasjonal Jazzscene.

Band med forsterkning

Det er isfjordingen Stian Unhjem (25) som skal ha sin avsluttende eksamen ved Norges Musikkhøgskolen (NMH). Med seg har han sin faste trio, med trommis Magnus Sefaniassen Eide (25) fra Åndalsnes og bassist Magnus Falkenberg (25) fra Nesodden. I tillegg skal han ha med fire blåsere, tangenter og enda en vokal.

– Bandet Isa starta med at jeg skulle sette sammen et band til min første eksamen våren 2015. Jeg visste jeg ville ha med meg Magnus, fordi vi fungerer så bra sammen, forteller Unhjem som har spilt med Eide siden de gikk på Rauma videregående.

Romsdalske tekster

På den ferske plata synges det bare på romsdalsk, og det er Unhjem som står bak tekstene. Flere handler om steder han selv har et forhold til. I låta «Langt tilbake» synger han om øya Store Kalvøy utenfor Ålesund der familien har et gammelt sommerhus. Mens låta «Asfalt varmes opp» handler om hans foreløpige hjemby, Oslo.

– Det er en del av meg i låtene, og det er vel derfor det er en slags rød tråd mellom dem, sier han. Også bandnavnet er en del av Unhjem, oppkalt etter elva Isa i Isfjorden.

Platenavnet ble derimot til på grunn av en lengsel etter vår.

– Å vente på våren har vært en gjennomgående følelse hos meg. Vi har planlagt turné og albumslipp i vintermørket med en tanke om at når vi faktisk drar på tur, da er det vår, sier Unhjem.

Tror på prosjektet Isa

Mens Unhjem spiller i to band ved siden av Isa, har ikke Magnus Stefaniussen Eide helt oversikt.

– For meg er det foreløpig ikke viktig å ha eget band. Jeg vil bare spille musikk og produsere et godt produkt til den som lytter. Det spiller ingen rolle om det er minimalistisk, fritt improvisert musikk eller kommersiell popmusikk. God musikk er god musikk, uavhengig av sjanger, sier Eide.

Selv om de har band på hver sin kant, har de begge troa på Isa.

– Isa kan favne om dem som liker pop i like stor grad som dem som liker jazz. Musikken passer like godt inn på Øyafestivalen som på Oslo Jazzfestival, mener Eide.

Pop-ete låter

Unhjem legger til at de sliter med å sammenligne seg med andre. Inspirasjonen henter de fra blant andre jazzgitarist Bill Frisell, Hedvig Mollestad Trio og Sigur Ros.

– Hvilken sjanger vi egentlig spiller diskuterer vi hver gang vi blir spurt, men akkurat nå føler vi det ligger nærmest postrock med innslag av jazzrock. Ellers er egentlig låtene i stor grad pop-ete når det kommer til akkorder og melodier. Måten vi legger fram sangene på er ganske tilgjengelig for folk, forteller Unhjem.

– Tenker dere at dere må favne bredt for å bli store?

– Nei, det er viktig for oss å være ærlig med oss selv musikalsk. Vi lager ikke musikk for å «please» andre. For oss er det foreløpig fjernt å tenke kommersielt. Det skal være ekte og vi skal selv få et kick når vi spiller, sier Unhjem.

I tillegg til eksamenskonserten 12. juni, skal Isa spille på Musikkfest Oslo 3. juni og Norsk Fjellfestival på Åndalsnes 10. juli.