– Vil vil aldri kunne gardere oss mot at noen blir lurt til å trykke på en lenke. Når vi ser de nylige angrepene må vi vurdere om vi skal tillate innhold på maskinene våre gjennom e-post, sier Steinar Kristoffersen, og tror epost vil kunne avløses.

– Studentene sjekker sosiale medier oftere enn de sjekker e-posten sin. Det finnes ny og bedre teknologi for meldingstjenester. Jeg tror vi ser begynnelsen på slutten for e-post. Om ti år vil vi se på den som vi nå ser på sjekkhefter, sier han.

Kristoffersen er førsteamanuensis i logistikk og IT, og tirsdag morgen skal han på et gratis frokostseminar ved Høgskolen snakke om datasikkerhet. Det kommer også to eksterne foredragsholdere med høg kompetanse på temaet.

– Jeg håper vi kan samle litt næringsliv til diskusjon og bevisstgjøring om datasikkerhet. Det finnes teknologi for å beskytte seg, men organisasjonen er også utrolig viktig. Rutinene og kunnskapen må være på plass. Det er et paradoks at mange bedrifter fraskriver seg ansvaret ved å sette ut IT-tjenester, samtidig som så mye skjer digitalt og man er sårbar ved angrep, sier Kristoffersen, som er glad skolen har en sterk IT-avdeling på huset.

– Hverdagen her handler om å gardere oss mot angrep. Hendelser som den i helga får oss til å gå gjennom brannmurinstillinger og se litt ekstra på serverne våre, sier IT-sjef Kjetil Kroknes, og er glad alt funker.

Han mener risikoen ved Høgskolen ikke er så stor, siden backuprutinene er gode.

– Det er kun hvis folk lagrer lokalt på egen maskin at man har en risiko ved angrep.

– Studentene er ofte veldig flinke med backup. De bruker skytjenester til oppgaver og dokumenter. Den eldre generasjon, som ofte kombinerer gammeldags arbeidsmetodikk med ny teknologi som er utsatt. Det er vanskelig å legge fra seg dårlige vaner, sier Kroknes.