MOLDE: – Løsningsfokusert tilnærming (LØFT) gir mulighet til å skape overskudd og energi i lederrollen. Det er et verktøy som kan bidra til å skape mestring og mot til å takle det som er vanskelig, sier Audhild Mork (55), som nylig holdt foredrag på seminar i Lederforum for kvinner i molderegionen.

Veileder i gave

Temaet på seminaret var coaching, som alltid har vært en del av Audhild Morks yrkesliv. Mork er utdannet sosionom, og har hatt lederjobber siden hun som 26-åring ble sosialsjef i Årdal i Sogn.

– Da jeg begynte i Årdal fikk jeg den største gaven noen kan gi en leder – en veileder som jeg kunne bli coachet av. I åra som leder coachet jeg internt, nå er jeg coach utenfra. Jeg startet Aura Consulting i 2003 fordi jeg hadde stor interesse for bedriftskulturbygging. I lederjobbene jeg hadde så jeg at det var vanskelig å ha nok fokus på endring og kultur. Folk blir ofte problemfokusert, sier Mork.

Hvordan gå videre

LØFT er et verktøy Mork har jobbet med i 19 år.

– Det er så mye potensial i folk, det gjelder å løfte det fram. Løsningsfokusert tilnærming ser løsninger, muligheter og framtid. 20 prosent av tida bør vi bruke til å finne ut hva utfordringene handler om, 80 prosent av tida til å finne ut hvor og hvordan vi skal gå videre. Vi har en tendens til å disponere motsatt, nemlig å bruke mye tid på å finne ut hva som er vanskelig, hvorfor, og hvem som har skylden, sier Mork.

Språkets makt

Mestringsspråk og utilstrekkelighetsspråk er begrep som får ulik effekt i bedriftssammenheng, men også på andre arenaer i livet.

– Et utilstrekkelighetsspråk konsentrerer seg om hva som er feil, hvilke mangler folk har. I stedet bør man konstatere situasjonen, og spørre seg «hva kan vi gjøre annerledes» og «hvor går vi herfra?», sier Mork.

Kulturimplementering

En løsningsfokusert tilnærming er spesielt viktig i tider hvor bedrifter sliter, understreker Mork.

– Det å konsentrere seg om hva man likevel har fått til og hva dette kan gi, skaper framgang. Man begynner å tenke annerledes. Målet er at LØFT skal bli en del av kulturen i bedriften. For eksempel har flere av asylmottakene jeg tidligere har jobbet med blitt nedlagt. Tilbakemeldingene derfra er at det var lettere å gyve løs på arbeidsmarkedet med LØFT-erfaringene i bagasjen, sier Mork.

På ønskelista

Daglig leder Britt Flo i Lederforum for kvinner i molderegionen forteller at coaching sto høgt på ønskelista på en spørreundersøkelse blant de rundt 160 lederne i forumet.

– Det tyder på at medlemmene i lederforumet ønsker å bidra til at medarbeiderne skal gjøre en best mulig jobb. Hovedforedragsholder Audhild Mord har jobbet mye med tematikken, i tillegg har vi tre kvinner fra forumet som skal holde innlegg hvor de presenterer seg sjøl og snakke om hvordan de jobber med å coache sine ansatte.

Veileder ansatte: Anna Amundsen (f.v.) i ANNA Design AS, ass. fylkesmann Rigmor Brøste, Britt Flo, daglig leder i Lederforum for kvinner i molderegionen/Molde næringsforum, Hilde Oppigård, leder Bergmo omsorgssenter i Molde kommune.

Dette var assisterende fylkesmann Rigmor Brøste, Anna Amundsen fra ANNA Design AS og Hilde Oppigård, som er enhetsleder ved Bergmo omsorgssenter i Molde kommune, sier Flo.

Coacher for å bygge godt miljø

Hilde Oppigård har vært coaching-utdannet siden 2006, og har totalt rundt 120–130 ansatte.

– Coaching er et ledelsesverktøy jeg er avhengig av. Jeg bruker det i sykmeldingsoppfølging, dersom det oppstår konflikter – noe vi heldigvis har lite av – og for å bygge et godt miljø på avdelingene, sier Oppigård.