– 2016 ble et nytt solid år for Gjelsten Holding. Like viktig som et godt økonomisk resultat er den underliggende verdiskapingen som legger grunnlaget for framtida, sier Bjørn Rune Gjelsten til Romsdals Budstikke.

Med en omsetning på drøyt 2,6 milliarder kroner, sitter Gjelsten igjen med et resultat før skatt på 544 millioner kroner, driftsresultat på 501 millioner og EBITDA på 599 millioner kroner.

En av hovedårsakene til det gode resultatet er salget av Ulven-eiendommen. Her gikk Gjelsten-selskapet Fabritius inn med en investering på ca 2 milliarder kroner og solgte for ca 3 mrd. Fabritius solgte eiendommen sammen med Storebrand.

Spennende framtid

– Fabritius har tatt en del strategiske posisjoner som er spennende for framtida. Selskapet bygger blant annet et nytt lagerbygg som Europris skal leie i Moss. Dette er det største lagerbygget som er bygget fra scratch i Norge - med 70-80.000 kvadratmeter og en innendørs høyde på 32 meter.

Innenfor eiendomsdelen har Gjelsten Holding også suksess med Profier som i 2016 solgte 1210 boliger til en verdi på 6,1 milliarder kroner.

– Bare OBOS er større

– Profier hadde en fenomenalt år. Nå er det bare OBOS som er større enn Profier på omsetning. Og like viktig er de mange prosjektene som er under utvikling på Østlandet, i Bergen og i Tromsø. Dette sikrer en solid inntektsstrøm de fire neste åra.

Pellestova er det tredje og minste eiendomsselskapet i Gjelsten Holding. Dette omsatte for 25 millioner kroner, og i en pressemelding skriver selskapet at det fortsatt har et forbedringspotensial. Nå prosjekterer de 40 eksklusive leiligheter og en ny skikafé i tilknytning til hotellet.

Avfallsdeponering og kreftvaksine

Gjelstens engasjement i industri og handel gir også resultater. NOAH, som er i konkurranse med Raudsand om deponering av avfall, fikk et resultat på 151 millioner kroner i fjor.

Gjelsten Holding eier også 35 prosent av kreftvaksineselskapet Ultimovacs. Dette selskapet utvikler en ny vaksine som er tenkt benyttet mot flere kreftformer.

– Her er selskapet inne i en fase med omfattende tester. Man forventer å ha resultatene av pågående studier i løpet av første halvår 2019, sier Gjelsten. Selskapet ble i 2016 priset til 475 millioner kroner, og planen er å hente ytterligere ny kapital i 2017.

Litt mindre enn i 2015

Gjelsten Holding fikk en lavere omsetning og inntjening i 2016 enn året før. Dette forklares med at Kid Interiør ble børsnotert høsten 2015 slik at Kid ikke lenger konsolideres i konsernets tall. Gjelsten eier 36 prosent av aksjene i Kid som økte resultatet fra 99 til 159 millioner i 2016.

Også Sport 1 Gruppen økte sine inntekter i 2016 - fra 1,244 milliarder til 1,5 milliarder kroner.