– Erfaringene sier at unger som er opptatt av å leike, ikke har tid til å erte eller plage andre.

Det sier Stig Johansen. Han er inspektør ved Spjelkavik barneskole og har de siste åra opplevd at interessen rundt ordningen med leikepatruljer nærmest har eksplodert.

– Det startet i Spjelkavik for fem år siden, deretter ble systemet brukt på alle barneskolene i Ålesund kommune. Siden har det bare økt på, forteller han til Romsdals Budstikke.

Fire fra hver klasse

Ordningen med leikepatruljer går ut på at fire elever fra hver klasse i 4.–7. trinn blir valgt ut. De får et eget kurs, og deretter ansvar for å sette andre elever i gang med aktiv leik i langfri.

– Helst skal det være to gutter og to jenter i hver klasse, forteller gründer og primus motor Johansen.

I Molde nå på fredag var det elever fra Kviltorp, Langmyra, Kvam og Kleive skoler som ble kurset, sammen med utvalgte voksne koordinatorer på hver skole.

Hindrer mobbing

Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal er en sentral samarbeidspartner. Eli Marie Furset i Friluftsrådet sier de har mye fokus på barn og ungdom.

– Dette tiltaket kan føre til mer fritidsaktivitet, og dermed er det midt i vårt satsingsområde, sier Furset.

– Og den psykososiale delen er viktig. Så lenge barn har noe fornuftig å gjøre, så vil mobbing bli redusert.

– Det fungerer veldig, veldig bra, samstemmer Johansen.

– Det har fått bukt med en del erting, mobbing og plaging. Aktive barn mobber mindre, de har rett og slett ikke tid.

Kan tilpasses

Opplegget kan justeres fra skole til skole, men noe er likevel likt: Elevene som har leikepatrulje skal ha på seg egne vester når de er på vakt.

– De skal lage ekstra leik, i tillegg til den andre leiken som er i storefri, og de skal gjerne plukke med seg elever som de ser går aleine, sier Furset.

Hvor mange dager i uka det skal være leikepatruljer i sving kan variere fra skole til skole. I Ålesund har de patruljer i sving fra mandag til og med torsdag, forteller Stig Johansen.

Stor interesse

– Nå er det 15 kommuner i og rundt Sunnmøre som har slike leikepatrjuler – fra Rindal i nord til Nordfjordeid i sør. Åndalsnes barneskole var den første i romsdalsområdet. Dette er første gang vi er i Molde. Men det er mange andre kommuner i området som også ønsker kurs, blant annet Nesset og Eide, men det blir først til høsten, forteller Johansen, som nå holder rundt 20 slike kurs i året.

– Det er jeg som har holdt alle kursene hittil, men nå begynner det å bre om seg så mye at vi må få inn flere.

I Molde hadde han også med seg kroppsøvingslærer Fadil Dizdarevic. Han er ansvarlig for leikepatruljen ved Spjelkavik barneskole.

– Hvis det er flere skoler som ønsker dette, så er det bare å ta kontakt med meg på aktivportalen.no, sier Eli Marie Furset.

Gjensidigestiftelsen

Tidligere har flere skoler i Molde fulgt et opplegg med «trivselsledere», som i prinsippet handler om det samme. Dette har imidlertid hatt en årlig kostnad, noe som har ført til at skolene har hoppet av ordningen.

– Det geniale med leikepatrjulene, er at det er helt gratis å være med på. Og også kursene er gratis, forteller Johansen.

– Dette fordi Gjensidigestiftelsen er inne og bevilger penger til organisasjonen «Glede i bevegelse» som dermed kan holde kurs til skolene i tillegg til å dele ut diverse utstyr som følger med. Det koster ikke kommunene ei eneste krone.

Utstyrspakka består blant annet av innebandykøller, mjuke baller, badminton-racketer, diverse spill, «fallskjerm», ute-bowling med mer.

Thomas Hauge Sandblåst (Kviltorp) og Kaietan Kempa (Kvam) i aktivitet. Foto: Per Tormod Nilsen
Emma Sorte Røsberg treffer ballen. Foto: Per
Midler fra Gjensidige-stiftelsen sammen med Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal gjør leikleder-programmet mulig. Stig Johansen, inspektør ved Spjelkavik barneskole, samarbeider med Eli Marie Furset i Friluftsrådet. Foto: Per Tormod Nilsen