MOLDE: – Jeg var på en fest. Rapperen Martin Massiv var også der. Han kom bort til meg. Spurte «Hei, er du hypp på å daue, eller?» Han så vel noe i ansiktet mitt. Jeg var på et vanskelig sted i livet. «Da må du stikke hjem og skrive det ut. Folk trenger å høre hva du har å si.», sier Andreas Tovan, alias TOVANSKÏ (33), fra Molde.

Falt på plass med farsmålet

Oppfordringen fra Martin Massiv for et par år siden ble starten på et samarbeid mellom de to rapperne. Resultatet kom like før jul i form av EP-en Vårsøg, TOVANSKÏs første skive utgitt på plateselskap. Martin Massiv og Tovan rapper omtrent like mye på de sju sporene, førstnevnte på Sørumsand-dialekt, sistnevnte på farsmålet romsdalsk.

– Jeg kjenner til mange gode rappere i distriktet, men dette er nok den første hele skiva med rap på romsdalsk. Tidligere rappet jeg på engelsk, men det var noe som falt på plass da jeg begynte å rappe på farsmålet. Romsdalsdialekta passer godt til rap, fordi det kan være både vart og voldsomt, sier Tovan, som tidligere gikk under artistnavnet Chosen Fume, og blant annet samarbeidet med produsent Christopher Bugge, alias Chris Fader, fra Molde.

Sinna og frustrert

Andreas Tovan flyttet fra Oslo til Molde for å gå på ungdomsskolen. Med en mor som jobbet i SAS, hadde han besøkt byen omtrent annenhver helg hele livet. Det var også her han som 13-åring begynte å rappe.

Ikke på grunn av image eller i et forsøk på å være kul, men fordi formen passet ham.

– Jeg var en sint og frustrert ungdom, med et ekstremt uttrykksbehov. I den teksttunge rappen kunne jeg være ektefølt, leike med rytme og språk og bryte grammatiske regler, sier han.

Angst

19 år gammel flyttet han til London, hvor han tok en master i visuell kommunikasjon. Martin Massiv-samarbeidet brøyt en mer eller mindre ønsket musikkpause.

– Jeg hadde jobbet beinhardt i ti år. På ett tidspunkt sa kroppen og hodet at det var nok. Jeg var utbrent, og klarte ikke gjøre noe uten å få fullstendig angst. Samtidig ble verdenen min rokket av samlivsbrudd og sjukdom. Jeg tolket det som en sterk indikasjon på at jeg hadde styrt skuta i feil retning over lang tid. Av og til må det skje noe jævlig drastisk i livet til en person før man skjønner at man må ta grep. Jeg måtte ta en pause i livet, og det gikk opp for meg at jeg hadde lagt fra meg musikken altfor lenge. Å lage musikk var det eneste som ikke var stressbetont, det eneste som ga meg overskudd. Jeg tok det som et tegn, og har ikke lagt den fra meg siden. Det var også det som skulle til for å skrive seg ut av angsten, sier han.

– Dypdykk i hvem jeg er

Resultatet av skriveprosessen er Vårsøg.

– Det er ikke noen munter plate. Den ble skrevet en tung vår. Tematisk snakker vi om problem rundt psyke, mestring, hverdagsliv. Jeg maler de tunge tankene med musikken. Da får jeg overskudd til å se det vakre i livet. Plata er nok dystrere og mer melankolsk enn jeg oppleves som person. Den er et dypdykk i hvem jeg er, og handler om å prøve å være et balansert menneske. Jeg skriver meg ut av et hjørne for å komme videre. Musikken er et verktøy for å klare seg i hverdagen, sier Tovan.

Twitter-poesi

I mai har TOVANSKÏ lagt ut små drypp av linjer fra låtene på Twitter og Instagram. «D va dyna over hauet, sulte t i daue/eller tylle i me ni stykk og så t HEADS og skrive bangers ...» «Rise ei rips ifra Rauma, stikk på ferga maule. Svele.Slafse og svelge heilt t halsen verke...»

– Plata ble utgitt i stillhet 20. desember i fjor. Vi ville vente til våren med å promotere den. Twittermeldingene skal gi folk en sjanse til å få innblikk i tematikken jeg skriver om uten å måtte høre musikken. Kanskje noen vil sjekke ut albumet på bakgrunn av dette, sier Tovan, som i tillegg til musikken har et selskap som driver med visuell kunst, også under artistnavnet TOVANSKÏ.

– Jeg leiker litt med tanken på å stille ut tekster etter hvert. Kanskje lese dem opp, gjøre ting a cappella. Det vil gi musikken en ny dimensjon, sier han.

Tuva fra Valkyrien rapper

Vårsøg er spilt inn og utgitt på Heads plateselskap i Oslo. Også Valkyrien-artist Tuva Syvertsen medvirker på plata. I låten Sååå forvirra viser folkemusikeren seg fra en ny side, med egenskrevet rap-materiale.

– Tuva er helt rå. Hun er folkemusiker, men har lært seg å rappe. Ikke bare det, men hun er steindyktig. Det verset vi er så heldige å ha fått henne med på er etter min mening det desidert beste verset fra en kvinnelig norsk rapper noensinne. Det gjør slutt på «jente-rap»-fordommene, punktum. Hun viser seg som rapartist, og bruser med fjørene i låten, sier Tovan.

Digitalrelease

Andre låter på Vårsøg har titler som Sexyshløv, Kvae, Nepårem og Harime, sistnevnte har Pats one som gjesteartist. Produsent er Trung Ton-That med produsentnavnet SeeWhyEff. Vårsøg er tilgjengelig på Soundcloud, Spotify, Wimp, Itunes og alle digitale plattformer.

Én EP for hver årstid

I vinter spilte Martin Massiv og TOVANSKÏ inn det første av i alt tre planlagte oppfølgeralbum.

– Vi har satt oss et løst mål om å lage fire EP-er sammen, en for hver årstid, og med ny produsent på hver plate. Den neste plata blir helt annerledes enn den forrige. Mens Vårsøg var sløv og suggererende kan neste skive beskrives som betraktelig mer våken og «in your face», med en underliggende vinterstemning. Litt som kald luft som river i lungene og vekker deg på godt og vondt, sier Tovan.

Lever på scena

TOVANSKÏ snakker med ulike festivalaktører, også i vår region, om konserter framover.

– Jeg kan ikke si noe spesifikt ennå. Jeg liker å være i studio, men ingenting kan måle seg med å spille live. Det er først da jeg virkelig føler at jeg lever – og leverer – etter beste evne, sier Tovan.