SUNNDALSØRA: Fræna videregående skole skal få åpne dørene for et nytt studietilbud for helsearbeidere, der elevene er voksne personer med fremmedspråklig bakgrunn. Kostnaden på 1,4 millioner kroner per år, mener politikerne er god pengebruk.

Enstemmig støtte til Fræna-linjer

God samfunnsøkonomi

– Vi må ikke se oss blid på den kortsiktige kostnaden for ett til to år. På lengre sikt er det god samfunnsøkonomi når vi får fremmedspråklige voksne inn på et utdanningsløp som fører fram til helsefagarbeidere, sier Steinar Reiten (KrF).

Også lederen i utdanningsutvalget, Bjarne Elde (Ap), pekte på den positive satsingen fylkeskommunen gjør ved å starte et nytt studietilbud for voksne elever med fremmedspråklig bakgrunn i Fræna.

Fylkespolitikerne fikk opplyst at det er 13 aktuelle kandidater til å starte på det to-årige studiet i Fræna fra høsten av.

Likte ikke mediedekning

I Romsdals Budstikke torsdag 11. mai rettet lederne ved Voksenopplæringa i Molde kommune kritikk mot fylkeskommunen. Voksenopplæringa mente fylkeskommunen er alt for kravstor når den krever garanti for at elevene som starter på helselinja, er sikret praksisplass og læreplass når de er ferdig med de to åra i Fræna.

Avisoppslaget fikk Sidsel Rykhus (Ap) til å reagere. I utdanningsutvalget sa Rykhus:

–Jeg beklager oppslaget fra Voksenopplæringa i Molde kommune i Romsdals Budstikke. Denne saka burde vært løst mellom kommunen og fylkeskommunen uten at saka kom i media, slik at vi unngår slike episoder. Det har ikke vært god nok kommunikasjon, sa Sidsel Rykhus.

Torgeir Dahl (H) mener det viktigste er å få en diskusjon om hvem som er partnere i utdanningsløpet for fremmedspråklige.

– Jeg går ikke så langt som Rykhus i å beklage oppslaget i Romsdals Budstikke. Det er en interessant diskusjon man trekker opp; hvem har et helhetsansvar for fremmedspråklige? Jeg vet at det er en utfordring for alle kommunene å stille med nok læreplasser, men noen kommuner har et stort antall praksisplasser og læreplasser som stilles til disposisjon, sier Torgeir Dahl.