Vestnes: Det var til Vestnes lensmannskontor at Ida Marie Daugstad henvendte seg etter å ha kommet over nakne og onanerende menn på ei chatteside for barn. Hun følte hun ikke nådde fram, men lensmann Jan Magnar Sandvik roser henne for initiativet.

Sendes videre

– Det stemmer at vi fikk et tips om dette, og det ble videresendt i systemet vårt, sier Sandvik.

– Det er veldig viktig at de som opplever sånt tar kontakt med politiet, sier han.

– Hvordan følges dette opp her lokalt?

– Det er først og fremst Kripos som monitorerer og overvåker nettrafikken i Norge. De har en egen avdeling for dette. Her lokalt er det få muligheter til å gjøre etterforskningsarbeid rundt slike saker. Det vi gjør når vi får slike tips, er at vi sender det videre til Kripos, forteller Sandvik til Romsdals Budstikke.

Egen tips-side

– Det er gjerne i hjemmet dette skjer, eller andre steder der folk er på nettet, og politiet kan umulig være overalt, sier Sandvik, som mener det enkleste og mest effektive er om folk tipser dem via nett.

– Gjennom sidene på adressa tips.politiet.no kan det sendes tips som går direkte til Kripos.

– Må følge med

Lensmannen er ellers opptatt av at foreldre bør holde et godt øye med barnas nettaktiviteter.

– Foreldre har et stort ansvar for å følge nøye med på hva barna gjør på internett. Der er det ikke aldersgrense-kontroll, og da kan det skje at barn blir eksponert for den slags. Dette er ulovlig og straffbart, og politiet ønsker å få tips om dette slik at vi kan ha mulighet til å forfølge det, sier Sandvik.

– Også politiet på Vestnes prioriterer slike saker?

– Det er kjempebra at folk tar kontakt når de opplever den slags, slik at vi kan kanalisere det videre. Denne gangen var det noen på Vestnes som opplevde dette, andre ganger skjer det andre steder i landet.