Molde: Ved utgangen av april har Molde kommune hatt hele 951 betalingsdøgn for utskrivningsklare pasienter på sjukehuset i 2017. Sammenlignet med samme periode i fjor er dette mer enn en fordobling.

Totalt har Molde kommune fått regninger på 4.395.522 kroner fra Helse Møre og Romsdal for disse pasientene. Hvert døgn en utskrivningsklar pasient blir liggende på sjukehuset koster kommunen 4.622 kroner.

Verste måned noen sinne

Mars måned var tidenes dyreste for Molde kommune i så måte. Hele 379 liggedøgn ble da fakturert Molde kommune. Aldri før har antallet vært så høyt.

– Dette er bekymringsverdig, sier leder i Drift- og forvaltningsutvalget Geir Blakstad (H) om tallene. Frank Stenløs (V) deler bekymringen:

– Utviklingen gikk riktig veg i fjor, men nå er den negativ. Når vi leser om alle tiltakene som er gjort, så ser vi at det er riktig fokus rundt om på avdelingene, men vi må stille oss spørsmålet om det er bra nok. Må vi inn med mer ressurser? spurte Stenløs da saka var oppe til behandling i utvalget mandag ettermiddag.

Forklaringen

Kommunalsjef Ann-Mari Abelvik forklarer den negative rekorden i mars med at noen av pasientene som skulle vært med i februarstatistikken kom med i mars. Men tallene fra årets fire første måneder lyger likevel ikke. Molde sliter med å ta imot utskrivningsklare pasienter.

Kjersti Bakken, fagsjef for pleie og omsorg, forteller at antall innleggelser i perioden har vært på høyeste nivå siden registreringen startet. Og antall 24-timersmeldinger (antall innleggelser og utskrivninger der pasienten har behov for oppfølging av kommunen) i perioden har økt fra 417 i fjor til 460 i år. Dette er en vesentlig årsak til den dystre statistikken.

De 14 institusjonsplassene som er fjernet i Molde kommune i løpet av de siste årene gjør også situasjonen vanskelig.

Hotel Nobel

– Utfordringen er at vi ikke har fått på plass et alternativ til reduksjonen som er gjort av langtidsplasser. Vi har hatt liten sirkulasjon på korttidsplassene på Kirkebakken og vi har ikke fått etablert et bofellesskap med døgnbemanning ennå, sier Bakken.

Tidligere Hotel Nobel skal bygges om til bofellesskap med 25 døgnplasser. Bakken sier dette vil være på plass senhøsten 2018.

– Dette vil nok lette på situasjonen, sier hun.

Tror utviklingen snur

Tallene på liggedøgn så langt i mai måned har vist en klar bedring for Molde kommune.

– Det svinger litt fra måned til måned. Det har ofte økt rundt vintermånedene og så går det litt opp og ned resten av året, sier Bakken.

– Så fram til Nobel-tilbudet er på plass, vil antall utskrivningsklare pasienter liggende på sjukehuset kunne være like høyt som nå?

– Fram til da har ikke vi noen signaler om å øke institusjonskapasitet. Vi kan styrke hjemmetjenesten, men vi ser at de vi betaler for på sjukehuset har behov for korttidsopphold i institusjon før de kan reise hjem. Det er altså varierende sirkulasjon på korttidsplasser som gir utfordringer med tanke på liggedøgn for utskrivningsklare pasienter.