KRISTIANSUND: – Oppturen har startet, sier oljerådgiver Helge Hegerberg i Kristiansund kommune. Adm. direktør Alf G. Dahl ved Vestbase nikker samtykkende. De er klare på at oljebyen Kristiansund har passert bunnen, og er på veg opp igjen. Men det tar ennå litt tid før det store oppsvinget kommer.

– Aktiviteten er ennå på et lavt nivå. Jeg tror ikke vi får en betydelig økning i aktiviteten før kanskje seint i 2018 eller inn i 2019, sier Alf G. Dahl.

På det meste i 2014–2015. var over 1.000 medarbeidere innenfor portene på Vestbase. Nå er det 600–700. I selve baseselskapet er det i dag ca. 170 ansatte, etter en reduksjon på 25–30 prosent. Men snart må Alf G. Dahl begynne å tenke ansettelser igjen.

– Krevende situasjon

– Vi har vært gjennom to-tre år med en krevende situasjon. Det er svake tegn til oppgang aktivitetsmessig. Men ikke minst beslutningsmessig er det tatt mange positive avgjørelser, som vil gi god boost framover. De prosjektene som nå er godkjent er innenfor en ramme på 60 milliarder kroner, som de nærmeste 3–4 åra skal investeres ute i Norskehavet. Det vil gi ringvirkninger for hele regionen, sier Alf G. Dahl.

– Oppturen startet den 20. mars, med Maria-utbygginga på Haltenbanken. Vi får nå sju feltutbygginger på fem år, som knyttes til eksisterende infrastruktur, sier Helge Hegerberg.

Det er det tyske oljeselskapet Wintershall som bygger ut oljefeltet Maria, som skal knyttes opp til Heidrun-plattformen. Deretter kommer gassfeltet Dvalin, som det tyske selskapet DEA skal bygge ut. Gassen skal føres til Nyhamna. Heidrun vil være vertsplattform også for dette feltet. Deretter kommer Statoils oljefelt Trestakk, som skal føres til Åsgard-skipet. Trestakk-feltet ble funnet tidlig på 1980-talølet, og bygges ut først nå. Statoils Njord Future følger deretter, med oppgradeningen av Njord-plattformen. Njord-feltet består av olje og en del gass. Statoil-feltet Bauge – tidligere kalt Snilehorn – skal bygges ut og knyttes opp til Njord-plattformen. Deretter kommer tyske VNGs felt Pil og Bue, som består av olje. De to sistnevnte skal også knyttes opp til Njord-plattformen, sier Helge Hegerberg.

Kjempeprosjekt

– Njord blir et kjempeprosjekt og et feltsenter uten like. Njord har gått fra å være nærmest nederlagsdømt for 3–4 år siden, til å framstå som vinneren i Norskehavet med tanke på de ressursene som kommer til feltsenteret. Perspektivet utbygginga nå gir, med 20–25 nye år på Njord, var det ingen som trodde på for kort tid tilbake, sier Alf G. Dahl.

Polarled

– Det kanskje aller viktigste som kommer, er Polarled-røret fra Aasta Hansteen-feltet til Nyhamna neste år. Polarled-røret kommer til å utløse nye gassfelt på strekninga fra Aasta Hansteen til Nyhamna, sier Helge Hegerberg.

– Oppturen som nå er i gang, betyr mye for byen. Det er ikke bare olje- og gassnæringa som er rammet. En masse sørvisnæringer er også rammet. Men vi er nå ferdig med det verste. Ledigheten er fortsatt for høy, sjøl om den går litt ned. Der har vi en utfordring. Samtidig begynner vi å bli redd for at vi mangler kompetanse når markedet tar seg opp igjen, sier Helge Hegerberg.

– Jeg er berettiget optimistisk i forhold til tida framover, både for Vestbase og for regional leverandørindustri. Jeg gleder meg til de neste åra, sier Alf G. Dahl.