Framtida for Vågstranda skole har splittet Rauma. Før jul i fjor vedtok flertallet i kommunestyret at det ikke skulle settes av penger til drift av skolen på Vågstranda etter 1. august i år. Reaksjonene fra Vågstranda har vært sterke. En rekke foreldre til elever på Vågstranda reagerte med å søke plass for barna sine på Vike friskole.

Enig om løsningen

Nå har politikerne i Rauma blitt enige om en løsning for elevene på Vågstranda.

– Vi ønsker at flest mulig av elevene i Rauma skal gå i den offentlige skolen. Et forslag fra Arbeiderpartiet og SV om å opprettholde skolen på Vågstranda midlertidig, fram til skolen i Måndalen står ferdig ombygget og oppusset og kan ta imot elevene også fra Vågstranda, har samlet flertall. Jeg tror det blir en god løsning, forklarer ordfører Lars Olav Hustad (H) til Romsdals Budstikke.

I kommunestyremøtet tirsdag blir det lagt fram forslag til løsning for elevene på Vågstranda.

– Offisielt blir Vågstranda skole vedtatt nedlagt, og elevene overført til Måndalen, men driften av skolen på Vågstranda skal fortsette i tida fram til skolen i Måndalen står ferdig oppusset, forklarer ordføreren.

Skole i to år til

– Hvor lenge blir det skole på Vågstranda?

– Det tar sikkert to år før Måndalen skole står ferdig og kan ta imot alle elevene. To års drift er det foreldrene til elevene på Vågstranda er forespeilet at det vil være drift av skolen i bygda, sier Hustad.

– Får Vågstranda sin egen rektor, eller underlegges skolen på Vågstranda rektor i Måndalen?

– Organiseringen er det opp til rådmannen å finne den beste løsningen på.

– Hvor mye koster denne løsningen i penger for kommunen?

– I forhold til det kommunestyret har lagt inn i årets budsjett, mangler vi 1,7 millioner kroner for å drifte Vågstranda skole. Neste år trengs det 3,4 millioner kroner. Jeg forventer at de som står bak forslaget om å opprettholde skoledrift på Vågstranda viser hvor de vil ta pengene fra, sier Lars Olav Hustad.

Han legger ikke skjul på at hans parti, Høyre, mener elevene burde vært samlet på ei skole på sørsida for lengst, nemlig Måndalen.

Punktum for skolestruktur?

– De siste åra har det vært opprivende debatter om skolestrukturen i Rauma. Har dere kommet til vegs ende med strukturdebatt nå?

– Jeg håper løsningen vi finner for Vågstranda-elevene er med og skaper ro. Vi skal huske at skolen er til for elevene. Det må være elevgrunnlag stort nok for å ha skoler. Skolen på Vågstranda har i dag 39 elever. Prognosen sier at skolen om fire år vil ha 32 elever. Samles elevene på sørsida i Måndalen, får vi klasse på hvert klassetrinn, og unngår å slå sammen årstrinn. Ja, jeg mener det nå er satt punktum for skolestrukturdebatt, så langt jeg kan se, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Vågstranda skole. Foto: Richard Nergaard