15 bryggeri var representert i det gamle kulturhuset i Molde fredag og lørdag. Og spesielt i ett hjørne av lokalet var det god og familiær stemning. Der stod far og sønn Torp fra Vestnes side om side med hvert sitt bryggeri og serverte sine ølsorter.

– Jeg dyppet en finger i øl og lot han få smake på den da han var liten. Det var vel da det begynte, ler Jørgen Torp (62) og tar et godt tak rundt sønnen Jakob (34). Jørgen Torp er mannen bak Baatbryggeriet på Vestnes. Jakob Torp Årset eier Geirangerbryggeriet og har rigget opp sin stand rett ved siden av opphavet.

– Jeg har lært masse av far. Han er veldig god på det bryggeritekniske. Jeg er nok mer oppdatert på smaker og trender. Der henger ikke han helt med. Han er jo knapt nok på facebook, sier Jakob.

– Men jeg har nok ølbrygging i blodet fra morssiden også. Hun kom fra gård hvor det ble brygget øl.

Ikke lønn

Baatbryggeriet begynte allerede i 2004, men hadde et opphold på flere år før produksjonen begynte igjen i 2015. Nå produserer de over 40.000 liter øl i året. Sortene Styrbord og Babord for salg i butikk, og Hardt Babord og Hardt Styrbord for salg over poldisken. Nå har de lansert en ny type, Livbaat, i samarbeid med Geirangerbryggeriet.

– For å understreke at vi ikke er konkurrenter, men samarbeidspartnere, sier Jørgen Torp.

Geirangerbryggeriet regner med å produsere over 50.000 liter øl i år. Men eieren blir ikke akkurat rik på penger av produksjonen.

– Driften går, men det er uten lønnskostnader. Jeg har ikke tatt ut en krone i lønn ennå, sier Jakob Torp Årset, som lever av å være kokk i Nordsjøen.

800 innom

I tillegg til Baatbryggeriet og Geirangerbryggeriet var 13 andre småbryggerier representert på festivalen. Tilsammen kunne de by på rundt hundre forskjellige typer øl. Over 800 mennesker har i alt vært innom festivalen fredag og lørdag. Det gjør arrangøren glad.

– Vi er kjempefornøyd. Veldig bra besøk, veldig mye godt øl og publikum som virkelig vet å sette pris på kvalitet. Det er tydelig at kunnskapen og interessen for øl og ølbrygging fortsetter å øke, sier initiativtakerne til festivalen, Geir Monsås Knutsen og Leif Oskar Helseth.

– Det er også morsomt å se at det er så stor spredning i publikum. Alt fra jenter på 18 til menn på 75, som alle har øl og ølbrygging som felles interesse.

Vant pris for beste øl

Festivalen er først og fremst en møteplass og et utstillingsvindu for lokale ølprodusenter. Et av høydepunktene var kåringen av beste øl. Romsdal Hjemmebryggerlaug stod for kåringen. Seieren gikk til Kjell Andreassen fra Molde.

– Den så jeg ikke komme, sa Andreassen til Budstikka etter kåringen.

– Jeg har ikke holdt på så lenge og hadde slett ikke ventet å vinne.

Ølet han vant med har han døpt  ”A Cold Beer On a Port at Sunset”.

– Beste navnet jeg kunne komme på. Et veldig lyst og sommerlig øl.

Hemmeligheten bak et godt ølbrygg mener Andreassen er følgende:

– God planlegging, god tid og nøyaktighet.