– Eim er en bok om håndverk, snekring og fysisk strev for å finne mening, sier Margrethe Aas.

Distanse

34-åringen fra Tornes debuterte i 2015 på Tiden forlag med diktsamlingen Vy, som handlet om byen og byens sanselige konstruksjoner. Nå er Aas aktuell med Eim, som tar utgangspunkt i naturen, menneskets kamp mot forfallet og behovet for å forme omgivelsene.

– Hvorfor ville du skrive en diktsamling med denne tematikken?

– Det var ikke med dét spørsmålet det startet. Det handler om hvor jeg er i livet. Vi kjøpte et småbruk i Leksvik på Fosen for et par år siden. En typisk trøndergard med trønderlån og uthus. I restaureringen har jeg lært mye om hvordan tidligere tiders byggeskikker. Det er trist at så mye av kunnskapen om dette er på vei ut. Vi distanserer oss fra det som er opprinnelsen. Utgangspunktet for diktene ligger her, sier Aas.

Inspirert på dørsnekringskurs

19 år gammel flyttet Aas fra Fræna for å studere ved Nordland kunst- og filmskole. Videre tok hun Arkitektskolen i Aarhus. Hun er nå arkitekt i Trondheim kommune. Det var under et kurs i restaurering og snekring av gamle dører hun fikk inspirasjonen til diktsamlingen.

– Kursholderen snakket så levende om dette. Det var virkelig inspirerende, sier Aas.

Forfall

Aas forteller at hun ønsker å dvele ved både de gode og utfordrende sidene ved å bo nær naturen.

– Jeg fikk tilbakemelding fra ei i skrivegruppa jeg er med i under arbeidet med diktsamlingen. Hun hadde alltid hatt lyst til å flytte på landet, men ble litt betenkt etter å ha lest det jeg skrev. I byen konfronteres man i liten grad med nedbrytelsen. Men i møtet med et gammelt falleferdig hus blir forfallet tydelig, sier Aas.

Verkstedet

«Livsprosjekt» kaller Aas småbruksrestaureringen på Fosen. Hun har vært avhengig av det fysiske arbeidet i prosessen med sin andre bok.

– For å kunne skrive diktene måtte jeg ut i verkstedet og snekre litt, sier Aas.

Vy ble innkjøpt

Eim gis ut på Tiden norsk forlag og har et førsteopplag på 1.300. Diktsamlingen kommer i bokhandlene 4. mai. Vy hadde også et førsteopplag på 1.300 eksemplar. Det ble trykket et andreopplag, og ble en del av bibliotekenes innkjøpsordning.