– Nei, jeg var vel ikke forberedt på at det kunne skape reaksjoner da jeg skrev saka til formannskapet, sier brannsjef Nils Aasen i Gjemnes kommune. Det var etter at det kom invitasjon fra Nordmørskommunene om å utrede et felles brannvesen på Nordmøre at han tok bladet fra munnen.

– For å få til et mer robust brannvesen bør også Romsdalskommunene inviteres med, mener han - og fikk støtte fra formannskapet. I deres vedtak heter det at «Gjemnes kommune ønsker å være med på en ny felles utredning om brann- og redningstjenesten på Nordmøre. Formannskapet i Gjemnes kommune ønsker primært at ett felles brannvesen i fremtiden også innbefatter ROR-kommunene.»

–Fått mye reaksjoner i etterkant?

– Ja, og egentlig var jeg vel ikke forberedt på det da jeg skrev saka til politikerne. Det var først da Tidens Krav ringte at jeg forstod at det var det litt sprengstoff i dette. Da skjønte jeg tegningen

– Hvordan har reaksjonene vært?

– Jeg har fått mest positiv respons. Ikke noen veldig negative tilbakemeldinger.

– Hva er bakgrunnen for at du har foreslått sammenslåingen?

– Gjemnes kommune har fått invitasjon fra Orkidé om å være med å utrede ett felles brannvesen for alle nordmørskommunene. Dette har man også forsøkt tidligere uten å komme i mål. Tidligere var også Gjemnes og Sunndal invitert av ROR med initiativ om felles brannvesen fordi vi har felles grenser. Men jeg mener at ut fra de signalene vi har fått fra Direktoratet fra samfunnssikkerhet og beredskap om at man ønsker mer robuste brannvesen, så bør vi samarbeide på tvers av regionene. Nordmøre blir for lite og ikke robust nok. Vi må ta med Molde og Romsdal. Da får vi et brannvesen på størrelse med Ålesund, og da blir vi store nok til at det gir fordeler.

– Hvilke fordeler da?

– Vi vil for eksempel få til mer samkjørte øvelser og vi vil få bedre ressurser på områder vi er for dårlige på i dag. For eksempel tungredning, altså trafikkulykker med store kjøretøy og i dykkeroppdrag.

– Du frykter ikke en ny og opprivende lokaliseringsstrid?

– Det har jeg ikke tatt stilling til. Og det er jo mulig å dele litt på det, sier brannsjefen. Han tror det er positiv holdning til en slik sammenslåing i Molde og i flere nordmørskommuner. Han er mer spent på hva man velger å gjøre i Kristiansund.

– Hvordan står det til med brannberedskapen?

– Den er bra. Det er utrolig mye dyktige folk rundt om. Og brannvesenets omdømme i befolkningen er jo uten sidestykke.

– Hvilke planer har du for helga?

– Ingen spesielle, egentlig. Men jeg holder på å gjøre ferdig en hagestue, så det blir vel jobbing på den, tenker jeg.