– Vii fikk jo så utrolig mange bra tilbakemeldinger i fjor, og så at publikum i alderen 18 til 75 år storkoste seg. Undringen gikk mer på; «Hva? Et helt år til neste gang?», forteller Geir Monsås Knutsen.

Han er innehaver av Tapp & Kork i Molde, der også Leif Oskar Helseth er med som daglig leder. De står som arrangører av Molde Ølfestival.

– Et av de kulturelle hovedmomentene er å være utstillingsvindu for lokale ølbryggere, sier Helseth.

Som i tillegg til de lokale Baatbryggeriet, Geiranger og Randhave har mange andre norske bryggerier på plakaten – og dessuten et svensk og et dansk bryggeri som vil presentere øl som ikke har vært tilgjengelige her i landet før.

– Internasjonaliserer dere, altså?

– Ja. Norsk øl er jo også blitt eksportvare så det suser. Både Nøgne Ø og Austmann er bryggerier som begynte i det små, men er blitt store. De er også her.

– Blir folk forvirret over så mange ølmerker og -smaker?

– Nei, de sammenlikner og de smaker av hverandre, og med vel 80 forskjellige øltyper hver dag er det jo litt å «mingle over», forteller Leif Oskar Helseth.

Utvider med mat

– Vi utvider telt- og sitteplassområdet og oppgraderer dessuten mattilbudet, for folk må jo ha mat. «På Hjørnet» skal stå for serveringen. Og vi har alliert oss med Romsdal Hjemmebryggerlaug i frivilligapparatet. De er også med i juryen i årets hjemmebryggekonkurranse, tema «sommerøl».

– Og kriteriene juryen går etter?

– Beinharde så vel som enkle kriterier; det skal smake godt, sier Monsås Knutsen med et smil.

Og billettene fyker unna, skal man tro ølduoen.

– Ja, vi er meget fornøyde. Vi vil jo promotere bryggeriene og den gode smak. Og ha det artig. Men det skal folk merke seg – og det ble vi berømmet for i fjor – at selv om det er snakk om øl og fullt av folk så var det ingen «partyfaktor» og ikke noe fyll, slik enkelte kanskje kunne ha trodd. Der ble vi berømmet for både av publikum og av bryggeriene. Dette er altså ingen oktoberfestival, vil festivalgutta Geir og Leif Oskar understreke.

– Mer som en smakfull «kom mai du skjønne milde» med sure, søte, kraftige, lyse og mørke og ikke minst nye smaker.

Flere hundre på ølfestival i det gamle kulturhuset i fjor. Foto: Ole Foss