Paret fra Holland flytta til Rauma og kjøpte gard for ti år siden. Nå er den mest krevende perioden i sesongen snart over – lammingen.

– Vi deler på jobben med de 155 vinterfora sauene. Nå er det i tillegg kommet 240 lam, så her har det gått i ett hele døgnet rundt for å bistå om nødvendig under lammingen. Dessuten har vi kameraovervåking slik at vi kan følge med uten å være fysisk til stede i fjøset, forklarer Rob Langedijk.

– Hvilke saueraser har dere?

– Det er en blanding mellom spelsau, litt dalasau og norsk hvit, sier Rob mens han viser rundt i sauefjøset.

– De venter på å komme seg ut nå, men med snø og lave temperaturer, må vi vente til blir varmere i været, legger han til.

– Hvordan har det gått i lammingen?

– Det har gått fint. Bare seks- sju kopplam av 240 lam så langt. Vi har fått flest tvillinglam, som er det mest vanlige. I tillegg har vi fått 16 trillinger og fire firlinger, så det har blitt noen utfordringer også.

Bytter på lammene

Rob forklarer at de flytter ett av trillinglammene til sauer som har fått bare ett lam.

– Det går som oftest fint. Om det ikke er spelsau. De godtar ikke noe ekstra lam. Slik er det bare i naturen, sier Rob og fortsetter:

– Vi har en viss kontroll når lammingen starter, da får alle sauene egne binger slik at de bedre får kontroll over egne lam.

– Det har vært en travel tid for sauebøndene nå?

– Ja, all lamming er jo konsentrert til april måned, om det ikke er noen som lurer seg ut tidligere. Vi holdere værene vekk fra sauene på seinhøsten, dermed får en konsentrert lamming i april, forklarer sauebonden.

– Hvor har dere sauene om sommeren?

– Vi slipper de opp mot fjellet i Holmemdalen og Torvløysa der de går til 24. september. Det er en fast samledag. Da kommer svoger og ti andre fra Holland og er med på sauesankinga. Det er veldig kjekt, sier Rob som nå ser fram til å renovere hele sauefjøset til sauene kommer ned igjen til høsten.

– Har dere mye ettersyn av sauene om sommeren?

– Ja, vi følger jo med, men i høst anskaffet jeg meg drone slik at jeg kan se hvor de går. Også om det er rovdyr som kan være interessert i lammene. Nå kan jeg om kvelden ta drona og følge med. Det skal det bli interessant å se om jeg kan følge med dem bedre om sommeren på fjellbeite også, sier Rob.

Men Rob har full kontroll over saueflokken før de skal ut. Foto: Ottar Rydjord
En liten hvilepause i bingen mellom springinga i fjøset. Foto: Ottar Rydjord