– Jeg tror det er bra vi ikke har timesbetalt, humrer Geir Istad fra Åndalsnes storband i ei pause siste øvingshelga. Det 18-mann – og kvinner – store bandet, under ledelse av Halvor Holm, skal for tredje gang stå for musikken til showet som lørdag settes opp to ganger. Men ulikt tidligere, er det ei historie som utspiller seg med de totalt 14 danserne på scena, som for anledningen er gjort om til nattklubben «Speakeasy».

Trekantdrama

Her skal publikum få møte en ung forfatter (Jørgen Heen Brovold) som forelsker seg i barpiken (Marja Katrine Klami). Det er duket for et realt trekantdrama når en av klubbens dansere (Silje Grødal Rosenfors) skrur på sjarmen.

– Det er stor forskjell og mye mer tidkrevende å lage en hel historie, fastslår Heidi Morstøl, som startet opp ensembelet etter å ha fått idéen og et par kulturstipend bare 20 år gammel.

– Det har også vært kjekt å prøve noe nytt, fastslår hun, som sammen med hovedkoreograf Liv Tone Lybergsvik, laget grovskisse til historien allerede i sommer.

Allsidig

Å velge ut musikken har tatt tid når den skal passe til historien og mange parter skal samarbeide. Noe har også Holm måttet arrangere for storbandet sjøl.

– Det blir svært variert, med alt fra Dixie til Beyoncé, Sinatra og Björk, forteller han.

– Vi har altså tatt oss litt musikalsk frihet, sjøl om handlinga er lagt til 20-tallet, sier Istad. Også dansen blir av ulike sjangre, men Lybergsvik har sørget for tidsriktige elementer med blant annet Charleston.

– Det har vært en god prosess der vi har jobbet oss fram til noe alle har et eierforhold til, sier Holm. I noen nummer får storbandet utfordret seg, i andre får danserne vist seg fram.

– Dette hadde ikke vært mulig om vi ikke hadde hatt så gode lokale krefter som vil samarbeide, sier han.

Rap og overraskelse.

Koreograf Lybergsvik, som har vært med siden starten, bor til daglig i Oslo og har delvis danset med gjengen via Skype (!) gjennom vinteren. Besetninga i danseflokken endres litt fra år til år. Tre nye menn har kommet til i høst, blant dem blåruss-president Tobias Hovde Nuncic.

– Jeg var bare hos frisøren jeg, hos Caroline som er med her. Hun spurte om jeg ville bli med. Det har vært mye jobb, men jeg har ikke angra, sier han, på øving med russebuksa på. Medruss Eiric M. Lien og moldemann Eirik Stenersen er også nye av året. I tillegg til Heidi Morstøl, er også Miriam Venås, Ronald Nikolaisen, Harald Morstøl og John Sylte med som vokalister. Sistnevnte skal – slik han gjorde på showet i 2015 – rappe.

– Og så blir det en overraskelse, frister showledelsen

– Da kommer publikum til å skratte.

– For åtte år siden, da første show skulle settes opp skrev vi du at du lovte kultursjokk, Morstøl?

– Sjokket har nok lagt seg nå, smiler hun og har ikke innrykk av at noen mener dette ikke passer for seg. Lybergsvik har tro på to fulle saler på lørdag.

– Og er det en gang man virkelig skal se oss, så er det denne gangen, fastslår Istad.

– Et kinderegg med både en historie, dans, sang og musikk!

HVA: Åndalsnes Storband & Spectacular Spectacular: Speakeasy Nightclub – Let’s fall in love

TID OG STED: Rauma kulturhus, lørdag 29. april kl. 17.00 og 19.30

Hovedrolleinnehaverne Silje Grødal Rosenfors, Jørgen Heen Brovold og Marja Katrine Klami. Foto: Ragnhild Bakke
Eirik Stenersen fra Molde i midten, flankert av Eiric Lien og Tobias Hovde Nuncic. Alle tre er nye dansere av året. Foto: Ragnhild Bakke