Sylvi Listhaug er klar til valgkamp, sjøl om hun er i foreldrepermisjon. Hun tar imot Romsdals Budstikke på gården Lindset, der hun vokste opp. I babystolen på stuegolvet sover fire uker gamle Steffen godt, upåvirket av politikk og valgkamp.

– Jeg fant ut at vi kunne samle listetoppene for å snakke om de viktige valgkampsakene; nei til skatteøkning og i stedet satsing på jobbskaping i Møre og Romsdal, sier Fremskrittspartiets 1.-kandidat.

Trebarnsmora sørger for å legge teppet godt rundt babyen. Senior på gården, Sylvis far, har oppdraget som kaffeservitør.

– Du er småbarnsmor. Skal ordningen med kontantstøtte til foreldre som er heime med barna, føres videre?

– Jeg er skeptisk til dagens praksis med kontantstøtten. Den kan føre til at flere innvandrerkvinner ikke integreres godt nok. Jeg mener det er riktig å stille krav før man kan få kontantstøtte. Å betale tusenvis av kroner til personer som aldri har vært i arbeid, er jeg skeptisk til. Man bør ha ytt noe til samfunnet før samfunnet yter tilbake, sier Sylvi Listhaug og mener det er uaktuelt å tenke slik KrF har syslet med tanken om; gi dobbel kontantstøtte i et halvt år.

– Den største utfordreren til dagens regjering, Arbeiderpartiet, har lansert slagordet «Alle skal med». Er du enig i at det er viktig å få alle med i arbeidslivet?

– For Møre og Romsdal er arbeidspolitikken, skattepolitikken og næringspolitikken viktig. Folk må ha et arbeid å gå til. Og her har Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet et problem. De vil øke skattene. Er det noe bedriftene i Møre og Romsdal ikke trenger i ei tid der mange balanserer på lønnsomhet, er det økte skatter. Det blir helt feil medisin. Og for dem som tror at det vil hjelpe å stemme Senterpartiet, er realiteten at en stemme til Senterpartiet er en stemme til Arbeiderpartiet og deres skatteøkning, sier Listhaug.

– Flere partiledere mener at årets stortingsvalg blir et verdivalg. Hvilke verdier står Frp opp for?

– Vi må stå opp for de kristne og vestlige verdiene, og ikke viske ut vår egen kultur i møte med andre, fordi noen mener det er politisk korrekt. Når Ap tar bort K’en som markerer kristendommen i faget kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE), er de med på å signalisere at de vil utslette litt av det landet vårt er bygget opp på, nemlig kristne verdier. Til og med julemarkeringen i skolene har blitt et problem. Det er ikke muslimene eller andre religiøse minoriteter som har vært ivrigst etter å få fjernet kristne markeringer, det er Humanetisk Forbund, sier Listhaug.

– Kan vi avblåse innvandringsdebatten i årets valgkamp; det står jo ikke titusener av asylsøkere ved grenseovergangene og vil inn i Norge?

– Ikke på noen måte. Jeg håper ikke vi får tusenvis av asylsøkere ved grensene. Det blir viktig å holde tallet på flyktninger nede. Se på mange av dem som kommer til Norge; mange kommer fra fattige land og ønsker å ta del i velferden i Norge, men de oppfyller ikke kravene for å få opphold i Norge. For oss og for Europa er det ikke bærekraftig hvis alle som har et vanskelig i verden, skal komme hit. Vi skal ta imot kvoteflyktninger gjennom FN, og vi skal ta godt imot dem som innvilges opphold i Norge og integrere dem best mulig. Men vi kan ikke ta imot alle som vil til Norge.

Sylvi Listhaug viser til at det normale er at det kommer omtrent 10.000 asylsøkere til Norge årlig.

– Jeg mener at 10.000 asylsøkere er altfor mange. Skal vi bruke milliardbeløp på asylsøkere i Norge, kan det gå det ut over andre velferdstjenester, men det verste er at det går ut over de som er trengende i nærområdene, hvor det er flest og vi kan hjelpe langt flere.

Hun lover fortsatt streng innvandringspolitikk hvis dagens regjering får fornyet tillit.

– Frp og Høyre kritiseres for å ha gitt skattelettelser slik at de rikeste har fått mer. Hvordan skal folk forstå det?

– Vi mener lavere skatter fører til at flere vil investere penger i norske bedrifter. Det skaper og trygger flere arbeidsplasser. Jonas Gahr Støre vil øke skattene. Det kan true arbeidsplasser. Ta familieeide bedrifter i Møre og Romsdal; de bygger lokalsamfunn, bidrar med arbeidsplasser, sponser idrettslag og foreninger. Jeg tror ikke mange her opplever private bedriftseiere som rikinger, men tvert imot personer som er med og bygger opp lokalsanmfunn.

– Har Fremskrittspartiet noe mottrekk mot Senterpartiet som kaprer velgere fra dere?

– Vi må se helheten. Den som stemmer Sp, får Arbeiderparti-politikk. Og får også Miljøpartiet De Grønne og SV ei hånd på rattet, tør jeg ikke tenke på hva det vil føre til. SV er jo ikke et distriktsvennlig parti. SV og MDG tenker på byene, og ikke på at folk i distriktene har bruk for bilen for å kunne leve livene sine.

– Med Frp i regjering har det blitt flere bompengefinansierte veger. Pendlere opplever at det er dyrere å reise til og fra jobb?

– Alle som er medlem av Fremskrittspartiet, misliker sterkt bompenger. Jeg kan love: Hadde ikke Frp vært i regjering, ville bompengene vært høyere. Men vi er helt alene parti som er mot bompenger, forklarer Sylvi Listhaug.

– Hvor står eldreomsorgen i årets valgkamp for Fremskrittspartiet?

– Vi ønsker at eldre skal få en god alderdom, god omsorg og bli sett. Kanskje trengs det en ny runde med eldremilliard, slik det var gjort tidligere. Men pengene må øremerkes til eldreomsorg i kommunene. Vår regjering har gitt kommunene bedre økonomi, og vi mener mer skal brukes på eldreomsorg, sier Sylvi Listhaug.

– Hvem vil du absolutt ikke ha som statsminister etter valget?

– Jeg vil at Erna Solberg skal fortsette med dagens regjering. Jeg opplever Erna som en real sjef og en flink politiker. Jeg ønsker ikke Jonas Gahr Støre som statsminister. Han er en trivelig kar, men jeg ønsker ikke politikken han står for. Aps politikk er helt feil for Møre og Romsdal, sier Sylvi Listhaug og kikker bort på babyen. Han sover fortsatt.