Vestnes / Molde: Dette er etter alt å dømme verdensrekord i horisontal boring. Det lengste tidligere er en boring i Hong Kong på 1350 meter.

– Boringen som pågår er grensesprengende. Så vidt vi vet, er det ikke gjennomført lengre retningsstyrte kjerneboringshull på fastlandet i Norge, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen til Romsdals Budstikke.

Dekker hele traseen

Det bores fra fire steder på land:

Vik (Vestnes): Boret har kommet til ca. 1530 meter og skal nå ca. 1600 meter.

Tautra sør (ubebodd øy): Boringen er avsluttet, borelengde ble ca. 1200 meter.

Tautra nord (ubebodd øy): Boret har nådd ca. 865 meter, det er planlagt å bore ca. 1600 meter.

Heggdal (Midsund): Boringen er avsluttet, borelengde ble 1140 meter.

På skrå

Borestrengen går ut i 45 graders vinkel. Når den har kommet ned til planlagt nivå, styres den i en 200 meter lang bøy til omtrent horisontal retning. Styring er et eget fag, og ivaretas av melhusfirmaet Devico.

Boreprøvene hentes ut i 3 meters lengder, så det blir mye opp og ned med borestrengen. Slikt tar tid.

Riggen går 20 timer i døgnet mandag – fredag fordelt på to skift, i tillegg blir det mye boring lørdager. Normal framdrift er 7–10 meter per skift.

Anleggsleder Ottar Samskott i boreselskapet Entrepriseservice AS har utført grunnboring både på traseen for Nordøyvegen og Langfjord-kryssingen.

Kjerneboring er en møysommelig jobb, som av og til kan gå galt. Siden oppstarten i april 2015 har de likevel bare måttet forlate ett rør, som kilte seg fast. Resten har gått greit sjøl om borehullene er ekstremt lange, forteller han.

Nøye sjekket

Prosjektlederen sier at tunneltraseen Vik-Heggdal blir mer undersøkt enn noen annen norsk tunneltrasé. Det er brukt 200 millioner kroner på forberedelser av Møreaksen til nå, halvparten til kjerneboring.

– Dette tilsier at vi har god peiling på hvordan fjellet er når anleggsarbeidet starter. Gode bergdata har stor betydning også når vi skal innhente anbud, sier Johnsen.

Boring i over to år

Kjerneboringen startet i april 2015 og Statens vegvesen regner med å holde på til august i år. Formålet med kjerneboringen er å detaljkartlegge beliggenhet og ikke minst kvalitet på fjellet, spesielt i svakhetssonene under Romsdalsfjorden.

Ferdig i brutraseen

På Julholmen på fastlandssida og Nautneset på Otrøy-sida er boringene fullført, og det er fastslått at fjellet holder mål.

Hengebrua over Julsundet skal forankres djupt nede i fjellet. Det skal sprenges ut en hall på 40 ganger 35 meter 30 meter nede i grunnen, der bærekablene skal festes.

Begge steder har de både gjort kjerneboring og grovhullsboring, som er den metoden man bruker i leting etter vann. Da tas det ikke ut kjerner, men en filmer og gjør andre registreringer i borehullene, får vi vite.