Romsdals Budstikke stilte kandidatene følgende spørsmål:

1. – Hvorfor ønsker du å bli rektor?

2. – Hvilke kvaliteter har du som gjør deg egnet til jobben?

3. – Hva blir det viktigste å fokusere på framover for Høgskolen i Molde?

Slik svarte de:

Steinar Kristoffersen:

1. – Jeg har mange ideer om hva vi kan gjøre for bli Møre og Romsdals viktigste «kunnskapsbedrift». Rektorjobben vil gi meg en mulighet til å påvirke høgskolen i den retningen. Høgskolen har både fantastiske ansatte og et godt miljø – og ikke minst et veldig relevant og spennende studietilbud – det må vi i fellesskap sørge for at alle får vite om.

2. – Jeg har brei erfaring fra sektoren, også som forskningsdirektør i Oslo og professor ved Høgskolen i Østfold. Jeg har publisert mye og veiledet mange studenter, men også vært konsulent, gründer og oppdragsforsker. Dermed har jeg også et stort nettverk i hele Europa og USA. Jeg ser på meg sjøl som målrettet og utholdende, og alltid interessert i om det finnes bedre måter å gjøre ting på.

3. – Høgskolen i Molde må vokse. Helt uavhengig av intern organisering og eventuelle fusjoner i sektoren, trenger vi langt flere studenter enn vi har i dag for å utføre den jobben som vi er satt til på den beste måten. Kvaliteten skal opp og vi må bli mye mer synlige, men det er studentene våre som er både målet og midlet.

Lise Lillebrygfjeld Halse:

1. – Min motivasjon for å stille til rektor er å aktivt bidra til at Høgskolen i Molde skal styrke sin posisjon i den kritiske fasen vi har foran oss. Jeg ønsker å sette studenters og ansattes faglige utvikling i sentrum.

2. Jeg har en variert utdanningsbakgrunn med master fra NTNU, samt bachelor, master og doktorgrad fra vår egen institusjon, som kan være en fordel i forhold til å sette seg inn i studentenes hverdag. Jeg har videre lang og variert erfaring fra arbeidslivet, både offentlig og privat sektor. Mitt store nettverk innen fylkets næringsliv og andre akademiske institusjoner er viktig for å skape støtte i høgskolens omgivelser.

3. Struktursaken er sentral. Situasjonen har lenge vært uavklart, og det er viktig at vi lander på et klart vegvalg slik at vi samlet kan videreutvikle høgskolen. Om det skulle bli aktuelt med fusjon, er jeg opptatt av at alle ansatte skal føle seg hørt og ivaretatt. Jeg kommer til å jobbe hardt for at vi skal komme styrket ut av en eventuell fusjon. Samtidig må det jobbes målrettet for økt kvalitet innenfor forskning og utdanning, med satsing undervisningsformer som møter studentenes behov. Ekstern finansiering er et område med stort potensial.

Georg Inge Iversen Panzer:

1. – Det er den ekstraordinære situasjonen vi står overfor som gjorde at jeg følte meg kallet, sjøl om jeg først og fremst har ambisjoner som fagperson og ikke som leder. Det har vært uttrykt mistillit mot rektor – en ny leder må ha brei tillit i organisasjonen.

2. – Jeg er diplomatisk anlagt og det er viktig å bygge opp tillitsforhold innad i styret og avdelingene imellom. Professorkompetanse og ledererfaring internt i organisasjon er viktig, dette må jeg kompensere ved å bygge et godt team rundt meg. Som tidligere advokat er jeg vant til å sette meg inn i pågående, komplekse saker og prosesser.

3. – Den mest presserende saka knytter seg til fusjon med NTNU. Dette er den viktigste saka, men den påvirkes av underliggende saker som endringer både i akkrediteringskrav og finansieringssystemet. Siden den nye rektoren kommer ny midt inn i disse vanskelige sakene, så er det viktig å beholde det øvrige lederteamet. Jeg vil prioritere å ha et godt team rundt meg.

Heidi Viviann Haavardsen:

1. Høgskolen er en viktig samfunnsaktør. Jeg er opptatt av samfunnsoppdraget, rekruttering, studentenes arbeids- og læringsmiljø, og støtte opp om den gode forskningsvirksomheten. Jeg har trivdes med faglige utfordringer i både nåværende og tidligere lederroller. Dersom jeg blir valgt vil jeg skjøtte vervet som rektor og styreleder med største engasjement og alvor, og mener sjøl jeg vil kunne være en god rektor for Høgskolen i Molde.

2. Jeg er engasjert, hardtarbeidende, inkluderende med gode relasjoner til medarbeidere. Jeg er opptatt av å gjennomføre gode, strategiske prosesser. Det har jeg erfaring med, og har lyktes med tidligere.

3. Kvalitetsmeldingen blir vedtatt i Stortinget før sommeren, med økt fokus på undervisning, studentenes læring og inkludering i forskningen, som må følges opp. Vi bør ha en grundig gjennomgang av studietilbudene, der fagmiljøene jobber tett sammen om hva som skal prioriteres, om noe må tones ned til fordel for nye satsinger. Jeg vil samle organisasjonen om det strategiske arbeidet i struktursaken. Styret har gjort vedtak om at man ser NTNU som den mest naturlige partneren for Høgskolen i Molde, og fagmiljøet på Avdeling for logistikk har startet samtaler med fagmiljøene på NTNU. Det vil være viktig å avklare de faglige synergieffektene mellom fagmiljøene, og hvilke muligheter fagmiljøene ser for en eventuell videre prosess med utgangspunkt i forhandlinger med NTNU. Det vil være viktig å synliggjøre høgskolen i nærmiljøet, og jobbe for best mulig samarbeid med arbeidslivet.

Lise Lillebrygfjeld Halse: Førsteamanuensis ved Avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap. Foto: p
Førsteamanuensis ved Avdeling for logistikk. Foto: p
Høgskolelektor Avdeling for økonomi og samfunnsvitenskap. Foto: p
Dekan ved Avdeling for helse- og sosialfag. Foto: p