Årets valgkamp skal ikke være skitten. Det har fylkespolitikerne slått ring rundt. Under åpningen av fylkestinget i Kristiansund torsdag la Tove-Lise Torve (Ap) fram et opprop for en anstendig valgkamp.

Skrev under på oppropet

«Alle som deltar aktivt i diskusjoner og debatter på ulike arenaer, skal føle seg trygge og ikke utsettes for personhets på bakgrunn av sine meninger», sier fylkespolitikerne i oppropet. Oppropet er underskrevet av gruppelederne for samtlige partigrupper i fylkestinget, også de uavhengige representantene.

Alle som har signert oppropet forplikter seg til å være gode rollemodeller, og til å ta til motmæle når de opplever at andre sjikaneres og trakasseres.

Reagerer å netthets

Fylkessekretær Egil T. Ekhaugen i Arbeiderpartiet har fulgt valgkamper i Møre og Romsdal i 18 år. Han er rystet over hva enkeltpolitikere har blitt utsatt for i år.

– Hetsen vi ser i enkelte medier, slik som stortingsrepresentant Else-May Botten, ja, særlig kvinner, har blitt utsatt for, kan vi ikke være bekjent av i et demokrati. Vi må stå opp mot hets og systematisk uthenging og si: «Dette finner vi oss ikke i!», sier Ekhaugen.

Nordsmørslista om Botten

På Facebook-nettstedet Nordmøre til Trøndelag skrev 1. kandidaten til Nordmørslista, Steinar Wiik Sørvik, en kommentar om Ap-politiker Else-May Botten: «The torture never stops». Kommentaren var myntet på uttalelser Botten kom med til Romsdals Budstikke om at sjukehussaka ikke vil bli valgkampsak. Avisa Tidens Krav fulgte opp saka og brakte Steinar Wiik Sørviks uttalelser videre i en redaksjonell artikkel.

– Er det Nordmørslista som har hørt opp under hets og trakassering av enkeltpolitikere?

– Jeg har merket meg at Nordmørslista balanserer over og under ei grense for anstendighet. Det er ikke nødvendigvis bare toppen på lista, men kretsen rundt toppkandidaten. Men jeg merker meg at også toppkandidaten til Nordmørslista kan tillate seg det jeg vil kalle grums. Hvis Nordmørslista vil bli betraktet som ei seriøs liste ved valget, bør de tenke seg om før de går til personangrep på andre politikere. Folk bør spørre seg: Ønsker vi slike tendenser inn i parlamentet vårt? sier Egil T. Ekhaugen til Romsdals Budstikke.

– Valgkamp er jo også maktkamp. Hvor mye skal politikere tåle i en valgkamp?

– Politikken kan være tøff, og det skal være rom for tøffe saklige debatter. Du må tåle at andre mener noe annet enn du. Men får du kommentarer på nettfora eller i andre medier som oppleves som hets og forfølgelse, ligger det klart utafor grensen av hva som skal aksepteres. Det håper jeg politikere i alle parti står samlet bak.

Voksne er rollemodeller

Høyres gruppeleder i fylkestinget, Charles Tøsse, mener også at politikere skal tåle tøffe saklige diskusjoner.

– Vi skal tåle mye når det handler om innholdet i politikken, men drar det over til personkarakteristikker, er det uakseptabelt. Som voksne, samfunnsengasjerte personer må vi huske på at vi gir signal til barn og unge også. Og signalene skal ikke være av den negative sorten. Vi må holde oss for god til å snakke stygt om hverandre som personer, sier Charles Tøsse.

– Hva ser du som medias rolle i valgkampen?

– Mediene spiller en viktig rolle. Dere må ikke legitimere måten å jobbe på som enkelte tillater seg. I kommentarfeltene på nettet har media et redaktøransvar med å luke ut overtramp. Dukker det opp hets på sosiale medier, må ikke media formidle det som et politisk budskap. Det går an å føre en saklig politisk debatt uten at det får utarte til personangrep og personhets, sier Egil T. Ekhaugen.