I fjor gjennomførte Galleri Gnist den første juryerte utstillingen i fylket på ti år. Hele 56 kunstnere sendte inn til sammen 150 verk. I år gjentar galleriet bedriften.

– Det har kommet inn 113 verk av 43 kunstnere. Etter juryeringen sitter vi igjen med 55 verk representert av 36 kunstnere. Hvem som får stipendene, hemmeligholdes til åpningen lørdag, forteller Hilde Brunvoll, én av tre galleridrivere.

– Hvordan er kvaliteten?

– Det er et bredt mangfold, og variert kvalitet. I det vi skal vise fram, er det mye bra, sier hun.

– En artig utstilling

Bente Sellevoll forteller at det er verk både av utdannede kunstnere og av amatører på utstillingen.

– Her er oljemaling, aktryl, akvareller, collage, skulpturer, glass og trykk – men faktisk ingen foto, forteller Sellevoll, som selv jobber med fotografiske uttrykk.

– Det er også stor spredning i stilretning. Det store mangfolkdet gjør at utstillingen har vært ufordrende å sette sammen. Men nå, når den er ferdig montert, er vi veldig fornøyde. Det har blitt en artig utstilling, der kunstnere fra hele fylket er representert, sier Sellevoll, og opplyser at stipendutstillingen også er en salgsutstilling.

Siste fylkesstøttede utstilling

I fjor ble det delt ut tre stipend: 10.000 kroner, som gikk til Edith Naas, og to stipend på 2.500 kroner, som gikk til Lill Dina Ramstad og Liv Dyste Sønderland.

I år sitter Sønderland i juryen, sammen med Hilde Brunvoll og Kolbjørn Håseth.

Stipendutstillingen blir den siste Galleri Gnist presenterer gjennom det to-årige, fylkesstøttede prosjektet «Fra gråpapir til galleri». Derfor er også en representant fra fylkeskommunen invitert til åpningen.

– Men vi slutter jo ikke helt ennå. Vi skal ha en utstilling med Arne Nøst, samt med oss selv. Så her blir det aktivitet til og med uke 29, sier Hilde Brunvoll.

Lærerik erfaring

De tre har over tid innsett at det blir for mye jobb å drive galleriet, og har derfor ikke søkt om videre støtte.

– Siden vi startet opp i mai 2015, har vi mottatt 500.000 kroner i støtte. Vi har hatt 19 utstillinger og cirka 4.000 besøkende. Vi har delt ut 30.000 kroner i stipend, kunstnerne som har stilt ut her har solgt for over 500.000 kroner, og vi har bidratt med 285.000 kroner til lokalt næringsliv, altså til leie og drift av galleriet, sier Maria Sandsmark, som har gjort opp regnskapet.

– Blir det vemodig å slutte?

– Det er klart det blir rart å ikke holde på her lenger. Vi har tilbrakt mange timer her. Vi har vært et kjempeteam, sier Sellevoll, og legger til:

– Men kriteriene for støtten, at vi skal presentere unge kunstnere bosatt i fylket, gjør det også utfordrende å holde på særlig lenger. Det er jo begrenset hvor mange kunstnere det er, sier hun.

– Vi har gjort oss mange nyttige erfaringer. Og blitt kjent med hverandre. Det er ikke sikkert Galleri Gnist blir det siste vi gjør sammen, sier Maria Sandsmark.

HVA: Stipendutstilling på Galleri Gnist

TID OG STED: Åpning lørdag 29. april kl. 13.00. Utstillingen står til 14. mai.

Årets jury består av kunstnerne Kolbjørn Håseth, Liv Dysthe Sønderland og Hilde Brunvoll. Foto: Bente Sellevoll