FRÆNA: Driftsutvalget i Fræna kommune vedtok tirsdag kveld, med åtte mot sju stemmer, at den planlagte utbyggingen av Sylte skule ikke kan gis tommelen opp riktig ennå. Ap, H, V og Frp vil ha mer kjøtt på beinet og fikk flertall for en utsettelse til neste utvalgsmøte 9. mai. Dermed kan ikke kommunestyret vedta eller forkaste utbygging før i møtet 1. juni. Det som har skjedd er at prislappen er blitt vesentlig dyrere.

FAU er i harnisk

FAU ved Sylte og Malme skule innkalte til hastemøte tirsdag kveld. Foreldrene er svært frustrerte og skuffet, de frykter at ny Sylte skule i verste fall legges på is. Skoleutbyggingen har allerede ligget på is i flere år, tross flere politiske vedtak om utbygging. FAU er i harnisk.

– Folk er oppgitt. Frykten er at det er såpass mange enkeltpolitikere som jobber for en ny storskole i Elnesvågen som også skal ha barneskoleelever fra Tornes og Sylte/Malme. Dette kan minne om en bevisst trenering. Nå må vi ruste oss til kamp igjen, og det er ekstremt frustrerende. Men vi er kampklare, lover Solrunn Svenøy, leder i FAU. Nestleder Elisabeth Harnes er like klinkende klar:

Redd dominoeffekt

– Det er helt utrolig at vi nok en gang må mobilisere til ny kamp for noe som er vedtatt gang på gang. Vi er bekymret for alle grendeskoler i Fræna, for ryker Sylte blir det fort en dominoeffekt. Det er helt uholdbart med ytterligere stillstand. Vi skal slåss videre for ny skolen, som har enorm betydning for Sylte og Malme.

Rådmann Anders Skipenes opplyser at arkitektkontoret Streken, sammen med firmaet Bygganalyse, har vurdert at dagens skolebygg på Sylte har omfattende behov for renovering. Prosjektet ligger dermed an til å bli 35 millioner kroner dyrere enn budsjettert. Som var 50 millioner kroner. Det kan være mer hensiktsmessig å rive hele gamlebygget og heller bygge helt nytt, mener ekspertisen. Dette kan ikke rådmannen se at Fræna har økonomisk handlingsrom til. Han har heller ikke mandat til det. Løsningen må være at man foretar en mindre renovering av dagens skole, til 15 millioner kroner, i tillegg til å oppføre nytt tilbygg og flerbrukshall. Dette vil koste 65 millioner kroner, men politikerne i driftsutvalget vil ha mer tid.

Marsjordre

– Rådmannen har fått politisk marsjordre om å utrede utbygging av Sylte skole, og det har rådmannen gjort. Men de økonomiske forutsetningene har endret seg. Nå er det opp til politikerne hvordan de vil løse dette, sier Skipenes.

Ordfører Tove Henøen (Sp) er mest lei seg på vegne av elever og foreldre på Sylte og Malme.

– Det har vært omkamp på omkamp. Tre kommunestyrer har vedtatt ny Sylte skule. Nå er forprosjektet satt i gang og penger er satt av i budsjettene. Derfor er jeg lei meg for at det drøyer enda mer ut i tid. Det er ille for alle de berørte i kretsen. Jeg håper at driftsutvalget og deretter kommunestyret sier et klart ja til skoleutbygging på Sylte. Vi må ha ro og klarhet i denne saken. Vi har vedtatt et helt nytt boligfelt ved skolen, Holamyra storhandelområde vokser som bare det, dette området fortjener en ny skole for framtida, fastslår Tove Henøen, som ikke er med i driftsutvalget, men som fulgte møtet.

Dyrnes forstår politikerne

Det gjorde også varaordfører Jan Arve Dyrnes fra Ap. Han er heller ikke medlem i utvalget, men har full forståelse for at flertallet trenger mer tid og mer kjøtt på beinet. Fordi de økonomiske forutsetningene har endret seg mye.

– De vil vite hva en enklere renovering innebærer, hvor bra en slik løsning blir, og hva det innebærer av kostnader på sikt. Det er bra at vi har voksne politikere som vil ta seg tid til å få alle fakta på bordet når prislappen plutselig blir så mange millioner høgere. Også jeg synes at elever og foreldre på Sylte og Malme fortjener bedre, men samtidig: Hva skal vi gjøre? Det er en ekstremt vanskelig situasjon, sier Dyrnes.

Også Jendem skole blir dyrere, men det prosjektet kjøres i gang som planlagt.

maner til ny kamp: Nestleder Elisabeth Harnes og leder Solrunn Svenøy ved FAU Sylte og Malme skule. Foto: Privat Foto: Privat