KRISTIANSUND: Reaksjonene har vært mange og til dels sterke etter at Kristelig Folkepartis listetopp til stortingsvalget, Steinar Reiten, tirsdag kommenterte forslaget til å endre ekteskapsloven.

- Kvinne/mann er best

Til Romsdals Budstikke sa Reiten at KrF i Møre og Romsdal ønsker en tydeligere tekst i ekteskapsloven, slik at det framheves av ekteskap mellom en kvinne og en mann er det beste.

Påfører skam og krenkelse

Vil ikke si mer

Da Romsdals Budstikke onsdag ba Steinar Reiten kommentere argumentene nærmere, takket Reiten nei. Ett av spørsmålene Reiten fikk tilsendt som tekstmelding fra Romsdals Budstikke var: «Står du fast ved at homofile og lesbiske ekteskap oftere ryker enn heterofile ekteskap?».

– Det er sendt ut informasjon fra fylkesledelsen i Kristelig Folkeparti om at vi ikke kommenterer denne saka noe mer før vi har hatt møte i delegasjonen som skal på landsmøtet i partiet denne helga, sier Steinar Reiten til Romsdals Budstikke.

- Krf i utakt med tida

Viser til Statistisk sentralbyrå

Reiten sendte en epost til Romsdals Budstikke med tall fra Statistisk sentralbyrå for tidsrommet 1993-2010, altså over en periode på 18 år. Statistikken viser at en mindre andel heterofile ekteskap ender med skilsmisse enn hva som har skjedd med lesbiske eller homofile ekteskap. Linken er: www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/DP/dp723.pdf

Samla fylkesstyre står bak

Fylkesleder Tore Johan Øvstebø bekrefter at det er sendt ut en epost om at ingen skal kommentere ekteskapssaka nå.

– Vi trenger et møte. Saka har vært kommentert i media tidligere, sier Øvstebø.

– Er det et samlet KrF i Møre og Romsdal som står bak forslaget til landsmøtet om å endre ordlyden i ekteskapsloven?

– Ja, det er fylkesstyret som fremmer forslaget for landsmøtet.

– 1. kandidat Steinar Reiten har sagt i media at heterofile ekteskap er mer robust enn ekteskap mellom likekjønna. Er det også fylkesstyrets mening?

– Det er noe Reiten har sagt til media. Det har ikke fylkesstyret noe med å gjøre, sier Øvstebø.

– Hvor viktig er denne saka for Kristelig Folkeparti i Møre og Romsdal å få markert?

– Det er ingen tvil: Denne saka er ei viktig sak for Kristelig Folkeparti. Saka er debattert i fylkesstyret, og det er viktig å få en grundig debatt om dette spørsmålet. Da tenker jeg vi runder av kommentarer om denne saka nå, sier fylkesleder Tore Johan Øvstebø.

Steinar Reiten. Foto: Richard Nergaard