– Dette er en ettertraktet linje, hvor de som søker har jobbet hardt for å komme inn. Personlig tror jeg at linja hadde blitt fylt opp dersom hele tilbudet hadde blitt lagt til Romsdal vgs, sier Siri Havnes Gribbestad, mor til en av søkerne.

Uenig om flytting av linje

Tidligere har YSK, som består av Bygg og anleggsteknikk og Teknikk og industriell produksjon, vært delt mellom Romsdal vgs og Fræna vgs. I fjor vedtok fylkestinget at hele tilbudet skulle flyttes til sistnevnte. Mens Fræna jublet over nyheten, var blant annet Molde Næringsforum sterkt imot.

For få søkere

De foreløpige søkertallene for Fræna vgs ble lagt fram i mars. Disse viste at fem hadde søkt Bygg og anleggsteknikk YSK, og fire hadde søkt Teknikk og industriell produksjon YSK.

Godt og unikt tilbud

I et brev til Utdanningsavdelingen ba rektor Arne Tjelle ved Fræna vgs om å få opprettholde tilbudet, sjøl om bare ni elever har søkt.

Han pekte blant annet på at elever med denne utdanningen er svært ettertraktet i næringslivet, og at dette er et godt og unikt tilbud til de som har søkt.

Tjelle mener det er for tidlig å bestemme om tilbudet skal opprettholdes eller ikke i mars, siden elevene har mulighet til omvalg fram til 2. mai.

– Linja er ikke lagt ned

Saka ble behandlet i Utdanningsutvalget 23. mars. Fylkesrådmannens forslag, om at YSK ved Fræna vgs ikke blir startet opp for skoleåret 2017-2018, ble vedtatt med 7 mot 4 stemmer (Sp, KrF, Ap og uavh.).

– Vi vil jo gjerne at alle utdanningsløpene våre skal oppfylle kriteriene for å kunne starte opp, men det er ikke bestandig tilfellet. Det er elevenes søking som styrer dette. Vi ønsker ikke å sette i gang et tilbud der søkertallet er for lavt. Vi ønsker å ha sterke og gode tilbud, sier Brekken og viser til føringene som er lagt fra politisk hold, sier Brekken. Han presiserer at sjøl om YSK ikke starter opp denne høsten, betyr ikke dette at linja er lagt ned.

– Det er fremdeles mulig å søke på dette tilbudet neste år. Hvis søkertallet er høgt nok, vil linja bli startet opp igjen. Dette er lik praksis for alle skolene, sier Brekken.

Variert hverdag

Tirsdag denne uka fikk derfor Gribbestads sønn brev om at YSK utgår i år, og at han har tre dager på å bytte førstevalg.

– Har hatt stor oversøkning

Fræna-rektoren synes det er synd at det var én søker for lite til å starte opp YSK til neste skoleår.

– Var det en «tabbe» å flytte hele linja til Fræna vgs?

– Utdanningen representerer et flott eksempel på at skole og næringsliv samarbeider godt om å skape best mulig opplæring for framtidige ledere i næringslivet. Klassen har eksistert i svært mange år med opptak annethvert år på Fræna vgs og Romsdal vgs. Søkinga til denne klassen har generelt vært god, men med variasjon ut fra konjunkturene i næringslivet. Søkinga har ikke vært avhengig av hvilken skole klassen skulle startes ved tidligere. Både vi og Romsdal vgs har hatt stor oversøkning til klassen når konjunkturene har vært gode i næringslivet, og mindre søking i trangere tider. Det er ekstra trist at klassen ikke kommer i gang til neste skoleår siden vi allerede har tegna intensjonsavtaler om læreplasser med bedrifter i regionen for hele klassen. At klassen ikke kommer i gang fordi den er lagt til Fræna vgs, er det derfor ingenting som tyder på, sier han.

Tjelle tror årsaka ligger et annet sted:

– I år er det en generell nedgang i søkinga til yrkesfag i hele fylket, i tillegg til at årskullet er på 113 elever færre enn i fjor. Det er naturlig å anta at årsaka til at YSK-klassen ikke kommer i gang nå, er trendene i elevsøkinga som heller går mot Naturbruk. Dette er det eneste utdanningsprogrammet som har oppgang i søkertalla i fylket, sier han.