Første «spadetak» er tatt på de langstrakte og flate jordene i Miami-Dade County i Florida. Her skal verdens desidert største landbaserte oppdrettsanlegg snart reise seg. Om ett år settes produksjonen i gang.

– Vi bygger «foran» fisken. Bygging starter nå, første rogn legges inn om 12 måneder, forteller Johan E. Andreassen til Romsdals Budstikke.

Fem ganger dagens volum

Sammen med tremenningen, Bjørn-Vegard Løvik, er han i gang med å revolusjonere oppdrettsnæringen. Gjennom selskapet Atlantic Sapphire, som de bygde opp på fortjenesten fra salget av Villa Organic i 2010, skal de sørge for fersk laks til store deler av det amerikanske markedet.

Når hele anlegget i Florida står klart, vil de kunne produsere hele 90.0000 tonn laks per år. Dette er mer enn fem ganger så mye som dagens lakseproduksjon i USA, og USA blir med dette verdens femte største lakseoppdrettsnasjon, ifølge ilaks.no.

– Det at vi nå bygger ut lakseproduksjon i stor skala har blitt svært godt mottatt, sier Andreassen.

– Presidentens nye slogan er «Buy American – hire American», så dette passer jo godt inn i dette. Generelt har amerikanere, som nordmenn, preferanse på å kjøpe innenlands-

produsert mat. Det gjelder også for laks, føyer han til.

I tre etapper

Aldri før har verden sett et så stort landbasert anlegg. Mange har ment at en landbasert satsing som dette ikke vil være drivverdig, men med erfaringer fra sitt landbaserte anlegg i Danmark, akter oppdretts-gründerne å motbevise dette.

Anlegget i Florida vil koste flere hundre millioner dollar å ferdigstille. Byggingen skal skje over tre trinn, forteller Andreassen.

– Det tar to år fra rogn til slakt. Første fisk slaktes våren 2020. Byggetrinn nummer to vil iverksettes straks vi har «Proof of concept» på byggetrinn én. Vi estimerer det til å være i 2019, noen måneder før første slakt. Deretter vil vi bygge ut til 90.000 tonn i en hastighet som vil vurderes på det tidspunktet – basert på en helhetsvurdering.

Fritt for lus

Tremenningene fra Vikebukt har gjort sine nyttige – og av og til dyrekjøpte – erfaringer gjennom over 20 år i bransjen. Fra ungdomsskoleforretningene med salg av leppefisk til oppdrettsbransjen, til økologisk torskeproduksjon på Vikebukt, og kjøp av 23 konsesjoner på den værharde Finnmarkskysten.

Anlegget i Florida har vært under planlegging i 7-8 år. Det kan vise seg å bli milliardbutikk. Blant annet fordi produksjonen skjer i et stabilt og beskyttet miljø, og produksjonen påvirker heller ikke omkringliggende miljø og dyreliv negativt.

– Alt skjer inne i en isolert bygning der vi gjenskaper naturen slik vi mener laksen liker den for å trives og vokse. Lakselus og parasitter finnes ikke i slike systemer ettersom inntaksvannet vårt er helt klinisk rent.

Hovedfokus på USA

I USA importerer de mesteparten av oppdrettslaksen som blir spist.

– USA produserer bare fem prosent av sitt konsum av atlantisk laks, sier Andreassen, og forteller at disse fem prosentene gjerne er dyrere enn den importere laksen. Fordi den er produsert i USA kan den selges som «Premium».

– Er det utelukkende USA som blir markedet for laksen som skal produseres i Florida?

– Hovedfokus er USA-markedet, siden det er det største, og har stor kjøpekraft. Canada, Caribbean og Mellom-Amerika er også interessante markeder hvor deler av produksjonen nok vil havne.

Miljøvennlig

– Vi kommer til å bruke cirka 7kwH per kilo produsert laks her i Florida. I Danmark bruker vi cirka 6kwH per kilo produsert laks. Med andre ord koster det varme været i Florida cirka 1kwH ekstra versus å produsere i Nord-Europa. Imidlertid er fisk produsert i Europa avhengig av flyfrakt for å kunne havne til konsum i USA. Dette medfører mye større energiforbruk og CO2-utslipp enn hva vi bruker. Det å fly dette viktige proteinet på kryss og tvers av jordkloden tror jeg kommer til å ta slutt. Hvem flyr svin, biff og kylling rundt i verden? sier Andreassen.

– Vil dere kunne bruke «grønn» elektrisitet på anlegget?

– Vi utreder muligheten for installasjon av solcellepaneler på taket. Byggetrinn 1 vil ha et takareal på cirka 35.000 kvadratmeter. Utfordringen i Florida er at det må dimensjoneres for orkansituasjoner der solcellepaneler er svært utsatt. Elverket her tilbyr også salg av fornybar energi fra nettet, som vi vil benytte oss av.

Gjennom selskapet Atlantic Sapphire, som de bygde opp på fortjenesten fra salget av Villa Organic i 2010, skal remenningene fra Vikebukt sørge for fersk laks til store deler av det amerikanske markedet. Johan E. Andreassen (t.v.) Bjørn-Vegard Løvik.