– Det finnes ingen snarveger hvis du skal lage den beste osten. Hemmeligheten ligger i et fantastisk klima og i de mange detaljene i produksjonen, sier gründerne bak Tingvollost, Solvor og Gunnar Waagen.

Gratulantene og hedersprisene køer seg bak bedriften Tingvollost. Onsdag fikk gründerne Solvor og Gunnar Waagen prisen som Årets bedrift i Møre og Romsdal i fylkestinget.

Begynte på badet

Historien bak Tingvollost er historien om familiegårdsbruket som i 2004 tok i bruk et fire kvadratmeter stort baderom på gården Saghaug for å lage ost. Det skulle vise seg å bli et godt valg.

Produksjonen av hvit- og blåmuggost har blitt et gyldent kapittel i norsk matproduksjon. I 2016 gikk Tingvollost helt til topps i den internasjonale ostekonkurransen som ble arrangert i San Sebastian i Spania. I konkurranse med 3.020 andre oster fra hele verden, ble blåmuggosten Kraftkar kåret til verdens beste ost. Ikke nok med det: Kraftkar fikk så mange poeng fra dommerne at den ble tidenes beste ost noensinne i verden.

– Det er som om norsk rødvin skulle gått av med seieren i den verdensledende vinkonkurransen. Dette viser mulighetene for norsk landbruk, sa lederen i næringsutvalget, Runar Vestheim, da han gratulerte Tingvollost med prisen «Årets bedrift».

Mange detaljer

For Gunnar Waagen og kona Solvor og de 11 andre medarbeiderne i Tingvollost, er fylkesprisen en ny anerkjennelse.

– Noen lurer hvordan vi har klart å lage denne osten. Svaret er: Jordsmonnet og klimaet vi har i Tingvoll. Halvparten av smaken i osten skyldes kvaliteten på melka. Men det er hundrevis av små detaljer gjennom hele prosessen også, der vi har prøvd å se hva vi kan gjøre bedre, forklarer Solvor og Gunnar Waagen.

I dag står kjøperne i kø for å sikre seg en smak av Kraftkar, Vismann, Edel frue og Mild Mester fra gårdsmeieriet i Torjulvågen. TV-stasjoner fra hele Europa vil komme til Tingvoll og lage reportasjer om de unike osteproduktene.

Lykkelig som liten

Familien Waagen forteller at de ikke har planer om å bli en kjempestor osteprodusent.

– Vi skal lage ost som er eksklusiv, men tilgjengelig.  I 2011 satte vi oss som målsetting: Den beste osten er ennå ikke laget. Fem år seinere fikk vi prisen «Champion of the Champions» for Kraftkar, ler Gunnar Waagen.

Han er opptatt av at norsk landbruk fullt ut er i stand til å lage matprodukt i toppklassen.

– Det finnes ingen snarveg for å lage topp ost eller andre topp matprodukt. Du må være nøye med alle detaljene, vært kritisk og se hva du kan forbedre i hver detalj. Og så må du ha gode medarbeidere. På gården vår er vi fire generasjoner  som bor og jobber sammen for å skape det vi gjør. Jeg er stolt av det og av støtten vi får fra hele Tingvoll-samfunnet, sier Gunnar Waagen til Romsdals Budstikke.

Sterke følelser

Fylkestinget fikk i forbindelse med prisutdelingen se video fra kåringen av verdens beste oster i San Sebastian i Spania i fjor. Gunnar Waagen fortalte at han nærmest satt og duppet av i påvente av å høre dommernes ostebedømmelse. Da Kraftkar vant, kom følelsene for fullt, viste videoen.

– How do you feel now? spurte programlederen Gunnar Waagen på engelsk.

– I cannot tru it, svarte den sindige osteprodusenten fra Tingvoll.