– Det er for ille at noen kjører på en hund, og ikke varsler politiet. Du vet aldri hvilke skader dyret kan ha fått, uansett hvor liten eller stor påkjørselen var, sier han.

Stakk av fra hundegården

Det var forrige fredag at engelsksetteren Connery bestemte seg for å ta seg en luftetur på egen hånd.

– Jeg har hatt influensa, og har derfor ikke vært like aktiv som jeg pleier. Den ene hunden var sikkert ekstra utålmodig, og stakk av ved åttetiden fredag morgen, sier Hestad, som bor på Fuglset.

– Hundene står i hundegård, så Connery hadde nok klatret over. Det var ikke før i tretiden at jeg registrerte at han var borte. Vi kjørte rundt og leitet etter han hele ettermiddagen, kvelden og natt til lørdag – uten hell. Jeg ringte politiet, men de hadde ikke fått noen melding om løs hund, fortsetter han.

Ble påkjørt

Lørdag ettermiddag kom Hestad i snakk med tre andre hundeeiere ved Jensgurilia, hvor den ene hadde hørt noe om en påkjørsel dagen før.

– Kort tid etter Connery stakk av fra hundegården, skal han ha sprunget under et autovern og ut på Frænavegen. Her ble han påkjørt av en bil. En møtende skal ha sett at sjåføren forsøkte å bremse, men traff Connery. Han skal ha rullet rundt, kommet seg på beina igjen og sprunget videre.

– Kan det være at bilisten ikke merket at han eller hun kjørte på noe?

– Det er utenkelig. Den andre sjåføren så jo at bilen bremset.

– Var sky og redd

Søndag morgen fikk Hestad beskjed om at hunden var observert ved Øverlandsvatnet.

– Han var blitt sky og redd, og vi slet med å kalle han inn. Men plutselig sto han fem meter fra meg, sier Hestad, og legger til at Connery kom fra den lille utflukten sin i god behold:

– Vi var hos dyrlegen i går, og det ser ikke ut som at han har fått noen skader. Han ble berget av flaks. Det er ikke sjåføren sin feil at hunden min springer i veibanen, så det er dumt at han eller hun ikke meldte fra. Da kunne vi kanskje funnet Connery tidligere, og unngått to døgn med fortvilelse.

– Hva tenker du om at sjåfører ikke melder fra om påkjørsler?

– Det er ille. Det er jeg nok ikke alene om å synes. Ved viltpåkjørsel er du pliktig til å melde fra. De samme reglene burde gjelde for påkjørsel av hund.

Risikerer bot

Steinar Hjellnes, leder for ordensseksjonen ved Molde politistasjon, sier at du er pliktig til å varsle politiet ved påkjørsel av hunder og andre dyr – også hvis de stikker av.

Nummeret som skal ringes er 02800. Hvis du unnlater å melde fra, risikerer du en bot, som fort kan bli på noen tusenlapper, ifølge Hjellnes.

Dette sier Dyrevelferdsloven:

§ 4. Hjelpeplikt

Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.

Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret, avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid.