MOLDE: Si det tydeligere, mener Møre og Romsdal Kristelig Folkeparti. Til partiets landsmøte kommende helg har KrF lagt fram forslag om å gjøre om ekteskapsloven slik den var før 2008.

– Det må være lov for et parti å kjempe for det vi mener er det beste fundamentet for familien, nemlig et ekteskap mellom en kvinne og en mann, sier KrFs 1.-kandidat til stortingsvalget, Steinar Reiten, til Romsdals Budstikke.

Ønsker en tydeligere lov

– Innebærer forslaget en ny familiepolitikk fra KrFs side?

– Nei, det ligger ikke noe dramatisk i vårt forslag for å få endret lova. Det handler om å ha et tydelig språk. Mener vi at heterofilt ekteskap er det beste, må vi kunne arbeide for å få det inn i lova. Ekteskapet mellom kvinne og mann er et så viktig element for kjernevelgerne våre at vi ønsker å vise tydelig hva vi jobber for, sier Steinar Reiten.

Han viser til at andre parti tar til orde for å reversere ordninger; Senterpartiet vil reversere kommunereformen, Ap endringene i arbeidsmiljøloven.

– Når vi vil løfte fram ekteskapet mellom én kvinne og én mann som den beste rammen for samliv, er det fordi vi ønsker en forankring i lova, ikke bare i kristen etikk, forklarer Reiten.

Det mest slitesterke

– Hva er det konkrete begrunnelsen for at KrF mener heterofilt ekteskap er det beste?

– All statistikk viser at ekteskapet mellom mann og kvinne er mest slitesterkt i forhold til samlivsbrudd. Enten man har samlivsforhold, homofilt eller lesbisk ekteskap, ryker det raskere enn ekteskap mellom kvinne og mann.

KrF er ingen menighet

– Er du for eller imot at likekjønna gifter seg?

– Kristelig Folkeparti er ingen menighet. Jeg mener derfor at politikere skal holde seg unna å gå inn i trossamfunn for å prøve å påvirke hvilken retning de skal ha. Vi må klare å holde tro og politikk atskilt. Derfor har jeg ikke stilt på noen liste til kirkevalget. Hadde jeg ikke vært politiker, men møtt på Kirkemøtet som valgt utsending, hadde jeg stemt for den tradisjonelle oppfatningen av ekteskapet; altså mellom kvinne og mann, sier Steinar Reiten.

Landsmøtet har siste ordet

Hvorvidt forslaget om å endre ekteskapsloven blir vedtatt på KrF-landsmøtet til helga, er uvisst. Steinar Reiten forteller at landsstyret i partiet har vedtatt at forslaget ikke skal behandles på landsmøtet. Det er likevel adgang til å be landsmøtet løfte fram forslaget, og votere over det, enten som rein votering eller etter at det er holdt innlegg om forslaget på forhånd.

– Ekteskapsspørsmålet er så viktig for kjernevelgerne våre at vi ønsker at landsmøtet skal få siste ordet om forslaget vårt, sier Steinar Reiten.