Det har vært en drøm for Jørn Sorthe siden studiedagene. Et kart på veggen, over hele Romsdal og litt til. Da huset på Hjelset ble kjøpt, var det noe av det første som ble fikset.

– Jeg hadde drømt om dette siden turkamerat Ola Hovdenak viste meg sitt, da han hadde satt sammen fire kart på veggen sin. vi har brukt 36 kart her, og oppfylt drømmen, sier Sorthe og smiler.

Krevende jobb

Da han og kona Magnhild Solli Sorthe kjøpe huset, ble det gipsvegg og ikke panel på den ene veggen i gangen. En dør ble fjernet.

– Vi kjøpte m711 – norgeskart, uten brett, og satt til langt på natt for å skjære dem ut. Så måtte vi starte puslespillet med dobbeltsidig tape. Deretter startet vi med hjelp fra Ola i et hjørne og finjusterte, før det til slutt ble lagt kontaktfilm utenpå, forklarer Sorthe.

Men det var en krevende jobb. Siden jorda er rund, ble kartene skjært med en viss bøy.

Nålsetting

– Da vi endelig ble ferdige, kunne jeg begynne å sette nåler på kartet, det hadde jeg gledet meg til, sier Jørn og peker.

Sjøl har han svarte nåler, der Magnhild har vært med er det røde nåler. Markus (8) har blå nåler, og så er det hvite nåler der Sofie (6) har vært med.

I tillegg er alle turistforeningens hytter markert med grønne nåler, og fjellstyre-hytter er markert med gule nåler.

– Jeg setter en mål på alle fjelltopper og høgder med navn på toppunktet eller hauger med primærfaktor over 30 meter. Og dette er også en fin motivasjon for ungene, som får ny nål når de har vært med på tur, sier Sorthe.

Markus har 15 nåler, og viser fram noen.

– Den tøffeste turen var nok Pyttegga, eller Snøhetta, sier han og peker på fjorårets høgdepunkter.

Stort område

Kartet strekker seg fra Dombås og Dovrefjell i Øst til Surnadal i Nord, Averøya, Bud og Ona i Vest og Hjørundfjorden og Hornhindalen i Sørvest.

Siden foreldre til Jørn har hytte på Oppdal, ble det fjellområdet også med på veggen, som måler 3,6 meter.

– Etter å ha satt nåler ble jeg veldig skuffet over å se hvor lite turer jeg har vært på øst for Sunndal. Så det er en jobb å gjøre her, sier Jørn.

Planleggingsverktøy

Han forteller at veggkartet har en stor fordel, sammenliknet med tradisjonelle kart. Der han ofte måtte bruke flere kart for å dekke over et turområde, er alt samlet uten kant imellom på veggen.

– Hele tanken er at dette skal være en enkel måte å starte turplanlegginga på. Vi kan se på morgendagens tur, eller tur til en finværsdag, eller kanskje en lengre helgetur. Det er lett å se hvor det er turisthytter, hvilke runder man kan gå eller hvilke topper man kan plukke i et område.

Fasinasjon

Kartet fungerer godt som motivasjonsfaktor for ungene.

– De synes det er veldig kjekt å ha sine egne farger, og er ofte nysgjerrig på å se hvor de har vært, eller hvor de kan dra på tur. Vi bruker kartet som vår egen måte å lage Stikk Ut på. Vi oppsøker nye plasser, uten å følge strømmen dit alle andre går, og det er veldig kjekt.

Det blir også ofte tema når folk kommer på besøk.

– De som kommer innom på besøk blir gjerne stående i ti-femten-tjue minutt og ser nøye på kartet. De starter gjerne med å finne ut hvor vi bor, så ser de på forskjellige fjelltopper de har vært, og så spør de gjerne om andre turer. Fascinasjonen av kartet er stor, forteller Sorthe.

Over 30 slike kart – uten brett – ble kjøpt inn, skjært ut og tilpasset. Veggen måler 2,4 x 3,6 meter. Foto: Erik Birkeland
– Å kunne sette nye nåler etter å ha vært på tur er en fin motivasjon både før og underveis, sier Jørn og Markus. Foto: Erik Birkeland