På landsmøtet til Arbeiderpartiet denne helga snakket Roger Osen kystkommunenes sak. Osen er med i Nettverk for fjord- og kystkommuner, der også romsdalskommunene Midsund, Aukra, Sandøy og Vestnes er med.

Felles for kystkommunene er at de mener oppdrettsnæringen bør betale for å få bruke havområder som er innafor kommunenes grenser.

Den nye åkeren

– Sjøarealet er den nye åkeren. Og denne åkeren er eid av fellesskapet. På land tar vi leie for bruk av areal. Det samme må kystkommunene gjøre for sjøareal som oppdrettsnæringen bruker. Det er rimelig at kystkommunene får en liten del av verdiskapningen, forklarer Roger Osen til Romsdals Budstikke.

Får bruke sjøarealet

– Hva er bakgrunnen for at kystkommunene krever å få en avgift fra oppdrettsnæringen?

– Havbruksnæringen får bruke deler av sjøarealet. Det har kommunene sagt ja til, men det betyr også at arealene ikke kan brukes til andre interesser, for eksempel reiseliv og naturopplevelser. I dag er det tilfeldig hvem som får ta del i verdiskapningen i oppdrettsnæringen. På Frøya er det flere hundre arbeidsplasser fordi kommunen har flere fiskeslakteri. Eide kommune har også kystlinje og oppdrettsanlegg, men få arbeidsplasser for røktere. Skatteinntektene slår ulikt ut. Vi mener det er naturlig at oppdrettsnæringen betaler en beskjeden leie for bruken av sjøarealene i kystkommunene, sier Roger Osen, som også er ordfører i Smøla kommune og styreleder for Nordmøre regionråd.

Avgiften kan komme 162 kystkommuner til gode.

20 øre av lakseprisen

– Blir dette enda ei avgift for næringslivet?

– Vi må se dette i perspektiv. Oppdrettsnæringen har gått med 25 milliarder kroner i overskudd siden 2011. For kystkommunene ville det vært snakk om samlet én milliard kroner i samme periode.

Lakseprisen er i dag rundt 60 kroner kiloen. Vi mener det er rimelig at kystkommunene får en avgift på 20 øre per produsert kilo laks. Det er ikke en så beskjeden avgift som vil velte lønnsomheten i oppdrettsnæringen.

– Hvor mye penger kan den enkelte kommune håpe på å få, dersom denne arealavgiften for sjøarealet blir innført?

– Vi snakker om millionbeløp for kystkommuner med betydelig oppdrettsnæring.

– Er det sannsynlig at denne avgiften fra oppdrettsnæringen kan bli innført de neste fire åra?

– Ja. Det er bevegelse i synet på denne avgiften, ikke bare i Arbeiderpartiet, men også i andre parti, unntatt i Fremskrittspartiet og Høyre, sier Roger Osen.