Gjendem forteller at Utflytterdagen, som alltid arrangeres lørdagen før jazzuka - i år den 15. juli - er en 19 år lang tradisjon.

– Utflytterdagen har vært en suksess hele vegen. Vi vokste ut av Romsdalsmuseet og Molde kino, og de siste årene har vi fylt Bjørnsonsalen gang på gang, sier Ola Gjendem, og legger til:

– Men vi er de samme folkene som har jobbet med dette. Nå begynte det å røyne på, med alder og slitasje. Så dette handler ikke om at vi er uvenner – men at vi trenger nye krefter til å dra det videre.

Kommer til dekket bord

Utlytterdagen har blitt en fast institusjon i Molde, både for utflytta moldensere og fastboende. En møteplass som består av flere faste element; byvandring, arrangement og mingling i Bjørnsonsalen, utnevnelse av ambassadør og markavandring. Det kommer deltakere

langvegsfra som har vært med siden starten i 1998. Mange bruker dagen til å arrangere klassefester og samlinger.

– I år kommer arvtakerne til dekket bord. De vil arrangere Utflytterdagen over samme mal, slik vi har gjort det. Samtidig har de sine egne idéer, og det er bra, sier Gjendem, som beskriver Utflytterdagen som en stor dugnad.

– Dagen blir til takket være støtte fra byselskapet, noen banker, og kommunens kulturavdeling, ordføreren stiller velvillig opp, samt de som bidrar fra scena, sier Gjendem.

– Hvorfor valgte dere å spørre Rabalderfestivalen?

– De har allerede stor kompetanse. Og viktigst: De bryr seg om byen sin.

– En ære!

Anders Leikarnes sitter i styret i Rabalderfestivalen og vil ha særlig ansvar for Utflytterdagen.

– Hvorfor takket dere ja?

– Det er en ære å bli spurt! Utflytterdagen er en viktig tradisjon å føre videre og en god møteplass. Vi vil beholde den slik den er, men samtidig utvikle den på sikt. Blant annet ønsker vi å nå en litt yngre målgruppe også, sier Leikarnes.

Han understreker at Utflytterdagen ikke skal bli et Rabalderfestival-arrangement.

– Det er jeg og noen flere i styret som vil jobbe med det. Men Utflytterdagen vil forbli Utflytterdagen, sier Leikarnes, som vil komme tilbake til detaljene i programmet.

HVA: Utflytterdagen 2017

TID OG STED: Lørdag 15. juli

Ananas-cocktail, Molde-sangen, ordførerens tale, mimring og mingling er viktige ingredienser for gratis-arrangementet Utflytterdagen, som i fjor samlet over 700 i Bjørnsonsalen. Foto: Eirik Heen