Som kjent har mange selskap i olje- og gass-sektoren måttet nedbemanne kraftig etter fall i oljeprisene. Det gjelder også Prezioso Linjebygg med hovedkontor i Molde.

Fra 2014 til 2016 foretok bedriften 129 oppsigelser og endringsoppsigelser, hvorav tre har endt i retten. To har fått sine saker behandlet samlet. Først tapte de to i Romsdal tingrett, som sa at nedbemanningen var forsvarlig og saklig.

Men nå har de altså fått medhold i ankesaka i Frostating lagmannsrett. Dommen av 5. april sier blant annet at «oppsigelsene bygget på et ufullstendig og til dels ukorrekt faktum».

Begge parter i rettssaka har vært enige om behovet for nedbemanninger. Det var også enighet om bedriftens mulighet til å endre stillingsinnhold for ansatte, ut fra behov.

Det var sistnevnte som skjedde med de to mellomlederne, begge menn. De fikk tilbud om nye stillinger med lavere lønn og plassering i organisasjonen.

Påstanden fra de ansatte var at valget av akkurat dem, ble gjort på et usaklig grunnlag, med henvisning til paragrafen «Vern mot usaklig oppsigelse» i Arbeidsmiljøloven (15-7.)

Enig med fagforeninga

Et moment i saka har vært samarbeidet med fagforeningene. Bedriften og fagforeningen Lederne ble i møte 13.11.14 enige om utvalgskriterier: «Kriterier som skal vektlegges er ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold.»

Om den avtalen viser dommen til Port Royal-dommen fra 2001. Den sier at «slike avtaler i utgangspunktet må legges til grunn av domstolene.»

Det som kom fram under ankesaka, var at bedriften på egen hånd hadde laget en matrise der de vurderte ansatte opp mot hverandre. Den listet opp faglige og personlige kvaliteter, som ble vektet med pluss, minus eller null for snittverdi.

Retten skriver: «Det er et særtrekk ved saka at det sentrale dokumentet som ble benyttet av Linjebygg ved den konkrete vurdering av de berørte ... ikke ble gjort tilgjengelig for arbeidstakerne eller fagforeningen under nedbemanningen.»

Dokumentet ble ikke lagt fram under tingrettens behandling, og ikke som del av saksforberedelsen til ankesaken. Først på dag to i ankesaken kom dokumentet fram. Retten skriver at «det ville vært en fordel for sakens opplysning om dette dokumentet hadde vært fremlagt for retten under saksforberedelsen for tingretten.»

Ufullstendig og ukorrekt

Retten tar for seg vurderingene av de ansatte i matrisen, hvorav noen er negative og brukt som grunn til å nedgradere de to.

I dommen står: «Vurderingene av de subjektive forhold var overflatisk og ikke basert på kontrollerbare kriterier.» Og:

«Linjebygg har ikke sørget for å kvalitetssikre kriteriene, og (de to ansatte) fikk ikke anledning til å korrigere disse.» Og:

«I sum er vurderingene lite overbevisende.»

Dommen konkluderer: «Flertallet er etter dette kommet til at oppsigelsene av (de to ansatte) bygget på et ufullstendig og dels ukorrekt faktum, og at de ikke representerte en forsvarlig avveining mellom bedriftens og de ansattes behov. Oppsigelsene er derfor usaklige ...»

Retten delte seg

Retten besto av tre lagdommere og to fagkyndige meddommere, som var en HR-direktør, og en fra Transportarbeiderforbundet. Retten delte seg i et flertall på fire og et mindretall som var HR-direktøren. Han mente prosessen var svært krevende, at unøyaktigheter kan oppstå, men at bedriften alt i alt har gjort oppsigelsene etter beste skjønn.

«Samvittighetsfull prosess»

Retten mener for øvrig at bedriften generelt «la opp til en samvittighetsfull prosess ved nedbemanningen. Det faktum at bare tre av 129 oppsigelser er brakt inn for rettslig overprøving, illustrerer dette.»

Erstatning

De to ansatte har ikke krevd jobben tilbake, og ingen av dem arbeider i bedriften i dag.

Begge får tilkjent erstatning på 50.000 kr, men en får i tillegg 150.000 kr for tapt arbeidsfortjeneste. Bedriften må også betale dem saksomkostninger på 174.438 kroner.