– Ikke seriøs klimapolitikk

I en epost til Romsdals Budstikke uttaler stortingskandidat Arild Hermstad seg svært kritisk til Ap-vedtaket.

– Det blir umulig å ta Aps klimapolitikk seriøst med dette forslaget. Senterpartiet og Ap hadde alle muligheter til å gi folk billigere bensin på bygda de åtte åra de styrte. Den gangen fantes det faktisk ikke et alternativ. Nå finnes det elbiler med god nok rekkevidde for de aller fleste. Om Ap og Sp er i beit for ideer om hvordan ta Norges elbilsatsing videre ut i distriktene, bør de bygge flere ladestasjoner, innfør leasingstøtte for elbil og gjør pendlerfradraget mer distriktsvennlig, sier Arild Hermstad som er 1.-kandidat for De Grønne i Hordaland.

Minner om Donald Trump

De Grønne mener Arbeiderpartiet driver billigbensin-populisme som minner om Donald Trumps holdning til kullindustrien i USA.

Ladestasjoner og leasing av elbiler

De Grønne foreslår følgende tiltak for å gjøre bilkjøringen i distriktene mer klimavennlig:

De Grønne vil ha 2000 ladestasjoner fordelt over hele landet, med to ladepunkter for hver femte mil langs riks- og fylkesvegene. Allerede neste år vil partiet fullfinansiere 500 hurtigladepunkter i Distrikts-Norge.

De Grønne vil innføre en ordning der folk som har dårlig råd kan lease elbil, med støtte fra Husbanken. Kommunen saksbehandler, søkere kan få rentefritt lån til å betale egenandel på opp til 50.000 kroner for leasing og støtte til månedlige leasingkostnader. Denne ordningen skal forvaltes av Husbanken, og vil kunne gi 10 000 nye elbiler på norske veger i 2017.

Partiet vil også innføre en klimabelønning, som kompenserer for økte drivstoffavgifter og belønner klimavennlig reise, og i snitt vil innebære enn utbetaling på 1500kr per år per person, skriver Hermstad.