Skal flere reise kollektiv inn og ut av byene, er ett av virkemidlene å øke prisen på bensin og diesel. Men det hjelper ikke dem som bor i Distrikts-Norge, mener Arbeiderpartiet.

Landsmøtet i partiet vedtok å få utredet om det er mulig å lage en ordning der folk i bygdene og i Distrikts-Norge får billigere drivstoffpriser enn folk i byene.

Komplisert grensegang

– Det kan vise seg å bli komplisert å finne ut hvor grensa skal gå mellom by og distrikt, men vi har sagt at vi vil se nærmere på hva som er praktisk gjennomførbart, sier Per Vidar Kjølmoen til Romsdals Budstikke.

Fylkeslederen i Arbeiderpartiet forklarer hvordan han ser på problemstillingen.

– For folk som meg – jeg bor i Isfjorden – finnes det ikke alltid muligheter til å reise kollektivt. Busstilbudet er begrenset. Da er bil eneste alternativet. I byene kan vi bruke pris som virkemiddel for å få folk til å reise mer kollektivt, det er verre i distriktene, sier han.

Prisen ned med ei krone?

– Hvor mye lavere bør prisen på bensin og diesel være i distriktene enn i byene?

– Personlig har jeg lyst at prisen bør være ei krone lavere i distriktene. Men jeg ser klart at det kan utløse lekkasjer, der for eksempel folk i byene kjører til en bensinstasjon i distriktet for å fylle drivstoff. Å trekke grensene mellom by og distrikt, blir det sikkert ulike oppfatninger om.

Staten betaler litt av frakta

– Ser du noen praktisk løsning på prismekanismen?

Vil også ha elektriske fly

– Partiet De Grønne mener Arbeiderpartiets klimapolitikk på dette området ikke er troverdig. De Grønne vil ha elbiler og el-fly?

– Jeg registrerer at valgkampen har begynt for De Grønne. Vi i Arbeiderpartiet vil også ha elbiler og el-fly den dagen det er en reell mulighet for folk også i distriktene. Den muligheten er ikke her ennå, sier Per Vidar Kjølmoen.