Gjennom å dele gode råd og harde fakta med ungdommen, håper Smiso, politiet og helsesøster at russefeiringene skal bli bedre og tryggere.

Smiso i Møre og Romsdal har i flere år hatt et samarbeid med helsesøster og politi opp mot russen. Vegleder Kristin Mathisen Austvik sier at Romsdal vgs er en skole de vil trekke fram og skryte av.

– Skolen har helsesøster fire dager i uka, og politiet er jevnlig på besøk. Slik vi oppfatter ledelsen, er det forebyggende arbeidet i skoletida noe de prioriterer. Skolen kunne ha valgt annerledes, og sagt at de kun har et faglig ansvar. Når ledelsen prioriterer slik de gjør, tenker vi at skolen bidrar til å hjelpe ungdommer som har det vanskelig. Dette arbeidet er ikke alltid like målbart, og kan derfor være lett å nedprioritere fra skolen. Men vi på Smiso ser ofte viktigheten av dette samarbeidet, sier hun.

Aktuelle temaer

Smiso har vært hos Romsdal vgs to ganger tidligere i år. Forrige uke var Merete Nerland og Mona Kvernberg tilbake, denne gangen med politibetjent Richard Merlid og helsesøster Elin Bele, for å snakke med russen.

– Dette er en del av det faste, rusforebyggende programmet vi har på skolen. Før kalte vi det russeinformasjon. Nå heter det informasjon til avgangselever. Temaene er nyttige for alle i den alderen, sier Bele, som tok for seg smittsom hjernehinnebetennelse og klamydia.

– Det er en del drøye, seksuelle russeknuter. Disse er ofte ment humoristisk, men jeg tar de likevel opp. Tatt i betraktning hvilke konsekvenser knutene kan få, kan det være lurt å hoppe over enkelte av disse.

– Lov å si nei

Smiso tok opp viktigheten av å sette grenser for seg sjøl.

– Sex uten samtykke er voldtekt. Sjøl om du kanskje ville tidligere på kvelden, er det lov til å si nei når det kommer til stykket, sier Nerland, som også snakket en del om festvoldtekt.

– Målgruppa her er unge mellom 15 og 20 år. Offeret og gjerningsmannen har i mange tilfeller kjennskap til hverandre, og det kan derfor være vanskelig å anmelde. Det er store mørketall. Den juridiske definisjonen av voldtekt er også viktig for oss å belyse, slik at ingen våkner opp som voldtektsmann, sier Nerland.

Vil forebygge festvoldtekt

Smiso er fylkesdekkende, og besøker alle de videregående skolene i Møre og Romsdal.

– Målet er å forebygge festvoldtekt i russetida, gjennom å informere ungdommen om seksuelle overgrep. Vi snakker også om handlingskompetanse, i tilfelle de eller noen de kjenner blir utsatt for voldtekt. Vi oppfordrer russen til å være en god venn og ta vare på hverandre. De står på terskelen til voksenlivet, og bør unngå blemmer under feiringen, sier Nerland.

– Vet hvor grensene går

Merlid ved Molde politistasjon sier at politiet er veldig fornøyd med tidligere og årets russ.

– Det er få ordenssaker og omtrent ingen straffesaker knyttet til russen i Molde og omegn. De virker å ha med seg gode tanker og verdier inn i russetida. Russen her har det kjekt, men vet samtidig hvor grensene går, sier han.

Må alt dokumenteres?

Merlid snakket blant annet om sosiale medier, da mange av henvendelsene og sakene de får er knyttet til mobiltelefon.

– Dette gjelder alt fra trakassering og trusler, til at noen har tatt bilder uten tillatelse, gjerne av seksuell karakter. Bilder av russ som har sex eller kaster opp er kanskje festlig for noen der og da, men ikke dagen etterpå. Det kommer aldri til å skje, men drømmen hadde jo vært noen mobilfrie dager i russetida, sier han.

– Jeg snakket også om vold, og om hvor små marginene kan være. Det dyttet eller slaget du kanskje egentlig ikke mente noe med, kan få store konsekvenser. Når mange berusa ungdommer er samlet, er det lett at det oppstår uønska hendelser. Vi anbefaler alle til å ta et skritt tilbake i slike situasjoner, fortsetter Merlid.

Han ønsker ikke å stå med pekefinger, men komme med fornuftige råd og oppfordringer til ungdommen.

– Vi ønsker at de skal huske russetida som en morsom og positiv opplevelse, og håper vi kan bidra til at de tenker seg om litt ekstra når festen er i gang.

– Tar overgrep på alvor

Det politistasjon er mest bekymret for, er sakene som går på seksuelle overgrep.

– Vi vet at 1 av 10 jenter blir voldtatt, og at nær 40 prosent av alle anmeldte voldtekter er rusrelaterte. Russen er en kjempeutsatt gruppe. Det er ikke bedre her enn andre steder. Det er viktig for oss å ta dette på alvor, avslutter Merlid.

Festvoldtekt: Merete Nerland sier at Smiso MR besøker alle fylkets videregående skoler, og har et mål om å forebygge festvoldtekt i russetida. Foto: ERIK BIRKELAND