Britiske Greville Henwood er en anerkjent yogaproff som er bosatt i Los Angeles. Før helga tok han med ivrige skolebarn i Fræna på en leken yogatime som skapte stor fryd og mye engasjement.

Greville Henwood er 51 år gammel og har bodd en rekke steder i verden. Han er bokstavelig talt en mjuk mann. Man skulle egentlig tro at det var en kar i midten av 30-årene som viste sitt store yogarepertoar for skolebarna på Jendem. Yoga må åpenbart ha en god effekt på både den fysiske og psykiske helsa. Det kan i Henwood sitt tilfelle også se ut yoga bremser aldringsprosesen.

Egen oversetter

– Jeg snakker ikke så godt norsk, men jeg kan litt. Fordi jeg bodde i Danmark i noen måneder for mange år siden. Og jeg har vært i Norge flere ganger for å holde yogakurs. Jeg håper dere vil forstå meg. Siv er min assistent og oversetter, innledet 51-åringen.

«Siv» er Siv Åshild Malme (45) fra Malmefjorden. Hun driver eget yogastudio i underetasjen der hun bor. Siv har gjennomført «teacher training» med den anerkjente briten. Hun er også kurset i «GroovyKids Yoga», som er Greville sitt konsept spesialtilpasset barn.

Meget godt mottatt

– Yoga for barn er fantastisk bra. Derfor ønsker jeg å få implementert det i skolen. Siden jeg likevel fikk Greville Henwood hit for å holde et yogakurs for voksne på Vonheim, så fikk vi til et gratis opplegg for skolebarna på Sylte og Jendem. Det ble meget godt mottatt, sier Siv Åshild Malme.

Det kan Greville Henwood skrive under på. Han hadde barna på Jendem i sin hule hånd fra han satt der på matta og tok imot dem med ukulele.

– Det er en fryd å undervise barn i yoga. Barna i Fræna var helt med, en veldig ivrig flokk. Jeg spør meg selv etter hver yogatime for barn. Hadde de det moro? Får de lyst til å prøve mer yoga? Jeg håper svaret var ja på Jendem og på Sylte, sier engelskmannen.

Alle er like bra

Hans yogakonsept for barn er tuftet på at alle barn er like mye verdt, alle er like bra, det skal ikke være konkurranse.

– Det er ikke noe som er perfekt i yoga, det er heller ikke noe som er feil i yoga. Det går ikke an å være best i yoga, det går ikke an å være dårlig, heller. Det er viktig at barna får bli kjent med yoga i skolen, fordi det kan ha slik en god effekt på livene deres seinere. I byene er ikke yoga uvanlig i skolen, men her på distriktet er det sjeldnere, sier Siv Åshild Malme.

Motvirker stress

Hun sier at nesten alle har hørt om yoga, også barn, men at mange ikke vet hva det egentlig er.

– Yoga motvirker at man blir sliten og stresset, det motvirker alt det ytre presset vi opplever. Det går an å gå litt inn i seg sjøl og få vekk stresset før det kommer. Yoga er et godt verktøy som jeg gjerne vil ha inn i skolen så tidlig som mulig, sier Siv Åshild.

Yoga er kan også være fysisk krevende. Men for barna var det først og fremst preget av lek og latter. Greville er ekspert på å få barna med på laget.

– Til slutt var det to minutt med meditering. Det kan jo være utfordrende for sprelske små. Men det var fullstendig musestille i gymsalen på Jendem. En flott opplevelse både på Sylte og på Jendem. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra skolene, sier Siv Åshild Malme.

Det er snakk om at Greville Henwood kommer tilbake til Romsdal allerede til høsten.

Siv Åshild Malme driver sitt eget yogastudie i kjelleren hjemme i Malmefjorden. Foto: Eirik Heen