Sjukehus blir valgkampsak for Arbeiderpartiet. Plasseringen av nysjukehuset på Hjelset ligger fast, men Ap vil ikke godta at innholdet svekkes.

– Vi skal ha et fullverdig sjukehus, medregnet barneavdeling, sier Roger Osen og Else-May Botten.

Sentrale Arbeiderparti-politikere i Møre og Romsdal mener ledelsen i Helse Møre og Romsdal har skapt uklarhet om hva det nye fellessjukehuset Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) skal inneholde av funksjoner. Sjukehus blir derfor tema i høstens valgkamp, lover de.

Sterkere politisk styring

– Helseforetakene kommer til å bli tema i valgkampen. Vi vil ha mer politisk styring av helseforetakene, for at de skal følge politiske signal, sier Roger Osen, som også er styreleder i Nordmøre Regionråd.

– Er det aktuelt å se på sjukehusstrukturen på nytt?

– Nei, jeg vil ikke bruke valgkampen min på sjukehusstruktur. Derimot er jeg tydelig på at det nye sjukehuset ikke skal tappes for funksjoner. Nysjukehuset skal være et fullverdig sjukehus for alle på Nordmøre og Romsdal; barn, voksne, eldre. Det som er skapt av usikkerhet rundt barnetilbudet i nysjukehuset, ville ikke skjedd hvis helseforetakene hadde vært sterkere politisk styrt, sier Roger Osen til Romsdals Budstikke.

– For befolkningen på Ytre Nordmøre vil Ålesund aldri kunne bli det foretrukne sjukehuset, legger Osen til.

Innholdet blir valgkamptema

Stortingspolitiker Else-May Botten er enda tydeligere:

– Vi skal lage et fullverdig lokalsjukehus, med fødeavdeling, barneavdeling og alle andre funksjoner som sjukehusa i Kristiansund og Molde har i dag. Det direktør Espen Remme har gjort med å sette ned ei arbeidsgruppe for å se på barnetilbudet, er rett og slett historieløst. Nå må helseforetaket skjerpe seg og lytte til politiske signal. Bestillingen fra oss politikere er klar: SNR skal være et fullverdig sjukehus for befolkningen i Romsdal og på Nordmøre, sier Botten.

– Det var dette som lå til grunn da det ble besluttet å bygge fellessjukehus, legger hun til.

– Tenker Arbeiderpartiet på en ny strukturdebatt om sjukehusa?

– Nei, der har vi «left the building», sier Else-May Botten.

Ikke mer å krangle om

Fylkesordfører Jon Aasen mener valgkampen ikke kommer til å berøre hvor mange sjukehus det skal være i Møre og Romsdal eller tomtevalget for nysjukehuset på Hjelset.

– Plasseringen av nysjukehuset er bestemt. Og det skal være et fullverdig lokalsjukehus på Hjelset. Det er ikke mer å krangle om, sier Jon Aasen.

Andre valgkampsaker

Hvilke andre saker enn helse kommer til å prege valgkampen i Møre og Romsdal?

Roger Osen sier:

– Arbeid blir hovedsaka. Hele velferdsmodellen vår er lagt opp etter at folk har arbeid og bidrar. Arbeiderpartiet er opptatt av samspillet mellom by og land. Forskjellen på oss og Senterpartiet er at vi ikke setter by mot land, men la by og land gå hånd i hånd. Landsbygda er avhengig av det som skjer i byene. Sp polariserer dette.

Jon Aasen:

– Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og Siv Jensen vil sikkert sette dagsorden, og så kommer vi til å argumentere for eller imot. For meg er det et tankekors hvordan regjeringa har oversolgt Nasjonal Transportplan. Det finnes jo ingen penger til nye storprosjekt de første åra. Ferjefri E39 er ikke kommet en meter lengre. Møreaksen er i praksis satt på vent til Hordfast er ferdig.

Else-May Botten:

– Valgkampen kommer til å handle om hvilket framtidstog skal vi by innbyggerne å sitte på? For oss er hovedsaka: Arbeid for alle. Møre og Romsdal har uante muligheter, med sterke og innovative bedrifter. Næringslivet må støttes til den digitale utviklingen, vi må satse på naturgitte fortrinn Møre og Romsdal har. Og vi vil la by og land utvikle seg sammen. Veksten skal komme hele landet til gode.