I dagens utgave av Porsgrunn Dagblad, (krever innlogging) er nessetordfører Rolf Jonas Hurlen intervjuet om deponisaka.

Hurlen bekrefter at han er vel kjent med at Nesset kommune konkurrerer med planene til NOAH og Norcem om deponi i Dalen gruver i Brevik.

Han bekrefter også at han er kjent med konspirasjonsteorier om at forretningsforbindelser til NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten i Romsdal skal være med i folkeaksjonen mot deponi i Nesset, for å fremme NOAH-Gjelsten-planer i Brevik.

– Hvis det er hold i et slikt spill, så ligger spillet mange divisjoner over det vi er vant til her, sier Hurlen til avisa.

Reagerer

Dette får Stig O. Jacobsen til å reagere kraftig.

– At påstander blir satt fram i en blogg, få så være. Men når ordføreren i Nesset uttaler seg slik, er det både skuffende og overraskende. Jeg oppfatter det slik at han nærmeste fremmer de samme personangrepene og beskyldningene om at jeg skulle gå Bjørn Rune Gjelstens ærend, og åpner for spekulasjon i denne retning. Han burde være den første til å vite at dette ikke medfører riktighet, sier Jacobsen.

Aage G. Sivertsen la på sin blogg aagesiv.blogg.no nylig ut en artikkel om bånd mellom Jacobsen og Gjelsten. Der heter det at de to har vært venner i mange år, at de er felles deleiere i 14 aksjeselskaper, og har samarbeidet blant annet om utbyggingen av hotell Seilet.

Sivertsen skriver: «Det synes åpenbart at Stig O. Jacobsen blir brukt i en strategisk plan. Planen er at forretningskamerat Bjørn Rune Gjelstens selskap NOAH skal få bygge avfallsdeponi i Brevik.»

– Så hva er dine forbindelser med Bjørn Rune Gjelsten?

– Det stemmer at Berg Jacobsen-gruppa samarbeidet med Bjørn Rune Gjelsten om bygging av Seilet i 2003. Det er det eneste forretningsmessige prosjekt vi har hatt sammen. Da dette selskapet ble avviklet, ble Gjelstens eierandel slått sammen med Angvik Areal. Disse andelene ble tatt over av oss for to år siden, så vi har ikke verken noe selskapsmessig samarbeid eller styresamarbeid nå.

– Hva med de 14 selskapene det blir vist til?

– Dette er fra tida han hadde andeler i Angvik Areal, som igjen hadde en rekke underselskaper. Men dette er altså historie, det kan dokumenteres av revisor.

– Er dere nære venner?

– Jeg kjenner han sjølsagt, men vi er ikke omgangsvenner, og har ikke en spesielt nær relasjon.

– Så du engasjerer deg ikke i deponisaka for å hjelpe Gjelsten?

– Nei. Å insinuere at jeg skulle være løpegutt for Gjelsten er helt urimelig, jeg trenger ikke være løpegutt for noen! Mitt engasjement er basert på min egen situasjon. Det er samme avstand fra der jeg holder til og til deponiet, som mellom deponiet og kommunehuset i Nesset. Jeg og min familie har bodd i 13 generasjoner i Angvik og drevet næring her. Jeg har satset på lokal utvikling, reiseliv, handel, industri og boligutvikling, og har et helt legitimt utgangspunkt for mitt engasjement, sier Jacobsen.

Statsministerens brev

Porsgrunns Dagblad skrev fredag om statsminister Erna Solbergs svar til en 11-åring som var bekymret for å få deponiet for farlig avfall etablert i Brevik.

– Nå peker statsministeren på Nesset, og viser til at der er det positiv stemning for deponiet?

– Vi har registrert dette, og ser at det blir gitt inntrykk av det lokalt ikke er motstand mot å legge deponiet til Raudsand. Alternativet blir solgt inn med "ingen motstand". Personlig opplever jeg nå at stadig flere er i ferd med å våkne og engasjere seg. Og vi i aksjonen "Jeg velger meg et giftfritt Nesset" skal gjøre det helt klart for politikere og myndigheter at det finnes motstand.

– Men er det ikke fornuftig å vente på konsekvensutredningen?

– Utredningen er bestilt og betalt av Bergmesteren. Vi vil ta en kritisk gjennomgang når den kommer. Ved å vente risikerer vi også at brikkene sakte sklir på plass, siden det er "stille" her, og mye motstand i Brevik.

Jacobsen poengterer for øvrig at aksjonen ikke ønsker at deponiet skal legges i Brevik.

– Vi vil be myndighetene om å søke etter et nytt alternativ. Det bør ligge et sted der det ikke bor folk, og mye lenger sør, så en slipper den lange transporten langs kysten. Et deponi bør heller ikke ligge inne i en trang fjord, og det må plasseres i fjell det ikke er tvil om kvaliteten på, sier Jacobsen.