Overvåkning – Alle våre lokaler har videoovervåkning, sier kinosjef Geir Hammerø. Han vil likevel se på en skjerping av sikkerheten på kinoen etter den væpnede aksjonen torsdag kveld.
(Foto: Øystein Bjerkeland)

Overvåkning – Alle våre lokaler har videoovervåkning, sier kinosjef Geir Hammerø. Han vil likevel se på en skjerping av sikkerheten på kinoen etter den væpnede aksjonen torsdag kveld. Foto: Øystein Bjerkeland

– Folk må kunne føle seg trygge

Kinosjef Geir Hammerø mener kinobransjen nå må vurdere om de trenger strengere sikkerhetstiltak.

Det er dagen etter at væpnet politi aksjonerte i Molde kino. 93 personer satt i storsalen og så actionfilmen Fast and furious 8 da dramatikken plutselig utspant seg også inne i selve kinoen.

Ville inn

Slik forteller kinosjef Hammerø om det som skjedde torsdag kveld.

– For min ansatte på jobb denne kvelden var det naturlig nok en ubehagelig hendelse. Det vil det uansett være når folk ikke tar henvisninger fra oss om å forlate lokalet, sier Hammerø.

– Det var under kveldens siste film det skjedde. Rutinene våre sier at vi skal låse ytterdørene under siste filmen slik at ikke flere kommer seg inn i lokalene. Men denne mannen forsøkte å presse opp døra og sa at han allerede hadde vært inne. Det hender jo fra tid til annen at noen må ut under en film, så sjøl om den ansatte reagerte litt på oppførselen hans, valgte han å slippe han inn i salen, forteller Hammerø.

Virket nervøs

Inne i salen begynte mannen å oppføre seg merkelig. Ifølge kinosjefen flyttet han seg rundt i salen og han hadde også med seg en ryggsekk.

– Mannen skal ha virket nervøs, og etter hvert reagerte også publikum på ham. Mine ansatte har en klar instruks om ikke å gripe inn i situasjoner. Så politiet ble kontaktet slik de skal, forteller Hammerø.

Også flere i publikum skal ha meldt fra til politiet om mannens oppførsel. I mellomtida skal han ha forlatt salen, men latt ryggsekken stå igjen.

– Han forsøkte å gjemme seg. Men alle våre lokaler har videoovervåking, så det var relativt lett å se ham bak en av sofaene, forteller Hammerø. Han mener hendelsen viser at både kinoens og politiets prosedyrer har fungert godt.

– Med alt som skjer rundt i verden, må vi reagere på slike hendelser

Gjerningsmannen i Molde kino godt kjent for politiet.

Ser på rutinene

– At politiet gjennomfører en væpnet aksjon på en kino faktisk uten at man behøver å foreta en evakuering tyder på det, sier Hammerø.

– Hva tenker du om kinosikkerheten etter hendelsen?

– Når vi blir utsatt for en slik hendelse er det naturlig at vi tar en runde på rutinene våre. På hvordan vi for eksempel håndterer folk som har med seg bagasje. Hva man skal tillate å ta med inn i en kinosal? Verdensbildet forandrer seg dessverre, og vi er en del av det. Derfor har jeg nå varslet at jeg vil ta opp sikkerhet som tema i vårt kjedeselskap. Diskutere med de andre 24 kinoene som er en del av det hvilke kontrollrutiner vi skal ha. Jeg ønsker ikke noen flyplassliknende sikkerhetskontroll, men likevel – det må være en viss kontroll når mange folk er samlet på ett sted. Det har de på festivaler og på fotballkamper, sier Hammerø.

I utgangspunktet skal ikke sekker inn i salene på Molde kino. De skal legges igjen utenfor, fordi de kan være til hinder ved en eventuell evakueringssituasjon.

– Kanskje må vi tenke annerledes nå. Kanskje kan de ikke ligge utenfor salen heller. Fordi om vi bor i lille Molde må vi vurdere hva som skal til for at man skal føle seg trygg. Men full kontroll får man uansett aldri. Det er over 100.000 mennesker som er i disse lokalene hvert år. Det er umulig å ha kontroll på hver og en av dem, sier Hammerø

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

I skjul Mannen gjemte seg bak en av sofaene utenfor kinosalen, men var ikke vanskelig å finne for politiet da de kom til stedet.
(Foto: Øystein Bjerkeland)

I skjul Mannen gjemte seg bak en av sofaene utenfor kinosalen, men var ikke vanskelig å finne for politiet da de kom til stedet. Foto: Øystein Bjerkeland

Leses nå
 
Pluss +

– Glem omkampen!

Varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.

Klinge vil heller ikke ha noen omkamp

Men Senterpartiets førstekandidat mener helseforetakene roter det til.

Vil ikke ha omkamp om fellessjukehuset

– I fylkesstyret er det enighet om dette, sier Geir Inge Lien i Sp.

– Eikrem er aktuelt igjen

Kjersti Toppe (Sp) godtar ikke fellessjukehus på Hjelset med færre sengeplasser

– Vi kan ikke slappe av nå

Fylkesplansjefen mener det er viktig at Molde og Fræna tenker samarbeid når folketallet går nedvoer.

Solskjær preget av terroren:

– Jeg har selv vært der på konsert flere ganger

Sender varme tanker til sin gamle hjemby etter bombeangrepet.

Roger Moore er død

Skuespilleren, som har spilt i sju Bond-filmer, døde tirsdag som følge av kreft.

– Glem omkamp om nytt sjukehus

Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.