Fyller Tomrommet: Fritidsklubben i Skjevika har holdt det gående i 20 år, og har åpent onsdager og fredager. – Det er ikke til å stikke under stol at Skjevika ikke hadde verdens beste rykte tidligere. Nå er det sjelden vi hører om hærverk og liknende. Vi skal ikke ha all æren for det. Men vi har vært opptatt av å ha åpne dører, sier klubbleder Harald Roaldsetli.
(Foto: Rigmor Sjaastad Hagen)

Fyller Tomrommet: Fritidsklubben i Skjevika har holdt det gående i 20 år, og har åpent onsdager og fredager. – Det er ikke til å stikke under stol at Skjevika ikke hadde verdens beste rykte tidligere. Nå er det sjelden vi hører om hærverk og liknende. Vi skal ikke ha all æren for det. Men vi har vært opptatt av å ha åpne dører, sier klubbleder Harald Roaldsetli. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Har fylt tomrommet i tjue år

22. april fyller Tomrommet fritidsklubb 20 år. – Jeg håper vi har vært med å berge noen, sier mangeårig klubbleder Harald Roaldsetli.

Det er ikke til å stikke under stol at Skjevik-ungdommen ikke hadde verdens beste rykte. Jeg sier ikke at vi skal ha all æren for at det er bedre nå, med mindre styr og hærverk. Natteravnene, blant annet, har også spilt en stor rolle. Men jeg håper vi har vært med å berge noen. Det viktigste er at døra er åpen, sier Harald Roaldsetli, klubbleder for fritidsklubben Tomrommet de siste 15 åra.

20 år

Lørdag 22. april er det 20 år siden klubben, som ligger i underetasjen på Skjevik barneskole, så dagens lys.

– Hvem som startet klubben vet jeg faktisk ikke. Jeg vet bare av Kjell Nordhaug og Svein Nordvik, som var klubbledere før meg, sier Roaldsetli.

Fra bøttekott til sminkerom

Da Roaldsetli tok på seg klubblederjobben besto Tomrommet av ett rom, det som i dag er diskoteket. Han fikk med seg foreldre og ungdommer, brettet opp ermene, og dro i gang den første av mange dugnader. Resultatet er at ungdommene nå kan danse, prate, flire og flørte seg rundt i diskotek, biljardrom, datarom, x-boks-rom, de kan handle i kiosken og spille fotballspill og biljard.

Og, som om ikke det var nok, nå skal de pynteglade få sitt eget sminkerom. Det snart forhenværende bøttekottet skal visst lette trøkket fra doen, der jentene har en tendens til å oppholde seg i overkant lenge.

Eierforhold gjennom dugnad

Dugnadene er det ungdommene sjøl som står bak.

– Himmel og hav, det har vært mange tusen dugnadstimer. Det er noe av det som har vært spesielt med dette stedet. Det har vært ungdommene som har stått på hele vegen. Det har gitt dem et eierforhold til klubben, sier Roaldsetli.

Vil fange opp flest mulig

Roaldsetli synes det er kjekt å se at klubben favner folk fra 13 år og oppover.

– Det er folk på godt over 20 også, folk som kanskje var aktive da jeg begynte her, som tar turen innom for en prat og en kaffe. Alle vi kan få hit er en stor fordel. Vi ønsker å fange opp dem som ikke er med på organisert idrett. Alternativet er å sitte å «henge». Jeg har sjøl opplevd hvordan det er å vokse opp en plass uten tilbud. Sånn som det var her fram til rundt år 2000 vil vi ikke ha det igjen, sier Roaldsetli.

Alternativ til småsteinsparking

Klubben holdt de første åra åpent kun onsdager, nå er det fredager i tillegg. Michael Reiter (32) har vært engasjert i Tomrommet i mange år, blant annet som styremedlem og ivrig dugnadsarbeider. Allerede året før han egentlig fikk lov, ble han med i klubben.

– Vi hadde ikke så mye annet å gjøre enn å gå og sparke småstein. Da Harald ble klubbleder ble det virkelig velstand. Han var «barnevakta» vår, sier Reiter.

Rusfritt tilbud

«En fripause fra hverdagen». Sånn beskriver Reiter Tomrommet.

– Det er vanskelig å sette fingeren på hva som gjorde det så spesielt å være her. Kanskje det handler om at var en voksenperson det gikk an å snakke med her. Var man 13 år og forelska snakket man jo ikke med foreldrene, småler Reiter.

– Hvordan ville ungdomsåra vært uten Tomrommet?

– Tomrommet var trygghet. Her visste vi at vi hadde en plass å gå til, uten rus. Det at vi fikk være med på oppussingen og fikk være med å bestemme var viktig. Vi ble ikke sett på som unger, og fikk bruke hauet og kroppen. Jeg vet ikke om jeg ville sittet her som tatovør i dag om det ikke var for Tomrommet. Vi måtte være kreative, tenke sjøl, sier Reiter.

Gratis frisør

Rett ved fotballspillet sitter Alexander Skjørsæter (14) fra Skjevika, Petter Hjelseth (14) fra Molde, Ronja Strand Breidablik (14) fra Skjevika, Mats Asphol (13) fra Kleive og Vibeke Vestad Sigerset (14) fra Hjelset. Vibeke er i ferd med å fikse håret til Mats, mens de andre morer seg med utviklingen av sveisen.

– Hvorfor kommer dere til Tomrommet?

– Det er en bra plass å henge med venner, høre musikk, spille «nødt eller sannhet» og være sosial, sier gjengen.

– Gratis frisør er en fordel, tilføyer Mats.

143.000 kroner i budsjett

Harald Roaldsetli trekkes av mange fram som en uvurderlig person for klubben. De 21 prosentene han lønnes av Molde kommune for jobben er ikke i nærheten av den innsatsen han legger ned for klubben. Så vidt Roaldsetli har oversikt over har ikke Molde andre kommunale fritidsklubber etter at Ungdomsplassen (UP) ble lagt ned.

– Hva slags budsjett har klubben?

– Totalbudsjettet er på 143.000 kroner, det inkluderer min lønn, samt lønna til Linn Merethe Brattbakk, som jobber her fredagskveldene. I tillegg er vi flinke til å søke støtte rundt omkring. Vi har fått midler fra Stadionfondet, Istadfondet, dagligvarebransjen. De ser helt tydelig verdien i dette tilbudet, sier Roaldsetli.

Nerli og Vivace måtte avlyse

Markeringen av 20-jubileet skulle opprinnelig gå av stabelen med underholdning ved Mats Nerli og koret Vivace.

– Begge måtte avlyse, så det blir litt amputert. Vi håper å få noen til å underholde i siste liten, sier Roaldsetli, som også skal si noen ord under markeringen.

– Med alle timene du legger ned for klubben: hva er det som driver deg?

– Jeg gikk ut med en lovnad for noen år siden. At døra på Tomrommet skulle være åpen. Det har jeg tenkt å holde. Jeg ville kanskje vurdert å gi meg hvis jeg visste noen ville ta over, men det er ingen aktuelle akkurat nå, sier Roaldsetli.

HVA: Markering av Tomrommets 20 årsjubileum

TID OG STED: Tomrommet, lørdag 22. april, kl. 13–17

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Tomrommet var trygghet. Her visste vi at vi hadde en plass å gå til, uten rus.

Michael Reiter
– «Barnevakta» vår: Michael Reiter (32, t.h.) begynte i Tomrommet da han var 12 år. – Harald (t.v.) var «barnevakta» vår. Tomrommet var plassen vi dro for å få en fripause fra hverdagen. Et alternativ til å gå og sparke småstein, sier Reiter.
(Foto: Rigmor Sjaastad Hagen)

– «Barnevakta» vår: Michael Reiter (32, t.h.) begynte i Tomrommet da han var 12 år. – Harald (t.v.) var «barnevakta» vår. Tomrommet var plassen vi dro for å få en fripause fra hverdagen. Et alternativ til å gå og sparke småstein, sier Reiter. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen

Leses nå
 
Pluss +

– Glem omkampen!

Varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.

Klinge vil heller ikke ha noen omkamp

Men Senterpartiets førstekandidat mener helseforetakene roter det til.

Vil ikke ha omkamp om fellessjukehuset

– I fylkesstyret er det enighet om dette, sier Geir Inge Lien i Sp.

– Eikrem er aktuelt igjen

Kjersti Toppe (Sp) godtar ikke fellessjukehus på Hjelset med færre sengeplasser

– Vi kan ikke slappe av nå

Fylkesplansjefen mener det er viktig at Molde og Fræna tenker samarbeid når folketallet går nedvoer.

Solskjær preget av terroren:

– Jeg har selv vært der på konsert flere ganger

Sender varme tanker til sin gamle hjemby etter bombeangrepet.

Roger Moore er død

Skuespilleren, som har spilt i sju Bond-filmer, døde tirsdag som følge av kreft.

– Glem omkamp om nytt sjukehus

Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.