Ein treng ikkje sertifikat for å køyre traktor ute på jordet

Kan ein køyre traktor når ein har mista lappen – viss det skjer på privat grunn? Ja, seier politijuristen. Da er problemet løyst, meiner Magnhild Vik.

RAUMA: For Magnhild Vik er det først og fremst tapet av traktorlappen som vil skape problem for gardsdrifta etter at ho mista lappen mandag.  – Det eg vil, er å søke om å behalde traktordelen av sertifikatet. Eg skal ikkje køyre på butikken, køyre ungar, eller på møte, berre køyre traktor for å kunne gjere arbeidet eg må for å drive garden, seier ho.

 

– Bønder kan ikke være uten førerkort

Farmen-Magnhild får støtte fra Bondelaget.

Mister sertifikat for alle klasser

Magne Baltzer Grimstvedt Kvalvik er politiadvokat i Møre og Romsdal politidistrikt, i Retts- og påtaleeininga. Han seier:

– Den som har tapt føraretten, har tapt han for alle klassar, også T – traktor. Ein gir ikkje dispensasjon. Men ein kan søke om å korte ned tapsperioden.

Slik kan hun få lappen tilbake

Men det å være yrkessjåfør gir ikke grunn til positivt svar.

 

Det finst unntak for traktor

Men, peiker han på: Det finst unntak frå førarkortplikta for traktor. For: I Førarkortforskrifta, paragraf 12-1, står det at personar over 16 år som har nødvendig kunnskap, kan køyre utanfor veg, på privat veg og krysse offentleg veg, utan å ha sertifikat.

– Viss vedkommande berre skal køyre traktor på jordet, kan han altså køyre utan førarkort. Men viss han må køyre langs offentleg veg for å komme til jorda sine, må han få andre til å køyre traktoren på vegen, seier politiadvokaten.

Kva med jorde hos andre?

Nå kommer filmen om Magnhild Vik

Moldemann har laget timelang dokumentar om melkebonden.

Magnhild Vik meiner problemet vil vere løyst for henne om ho får høve til å køyre traktor i sjølve gardsdrifta.

– Men så er spørsmålet: Kan eg køyre på privat grunn eg har leigd hos andre? I tillegg til eigen gard i Innfjorden, leiger eg grunn på andre gardar i bygda og ein gard i Måndalen, seier ho.

Og:

– Viss eg kan køyre utan førarkort der også, er problemet i stor grad løyst for meg. Eg kan alltids få nokon til å frakte traktoren frå garden vår i Innfjorden til Måndalen.

Kan køyre på andres grunn

Tonje Torsgard er seniorrådgivar i Politidirektoratet (POD). Ho stadfestar særregelen om køyring med traktor utan sertifikat «utanfor veg, på privat veg og ved kryssing av offentleg veg».

Torsgard svarer slik på spørsmålet frå Vik om køyring på privat grunn som ho leiger frå andre:

– PODs vurdering er at ein person kan køyre traktor både på eigen private veg og på andre private vegar som personen har løyve til å køyre på, utan at vedkommande må ha førarrett. Det gjeld da «traktor og motorreiskap, med konstruktiv hastigheit ikkje over 40 km/t», skriv ho til Rbnett.

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Pluss +

– Glem omkampen!

Varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.

Klinge vil heller ikke ha noen omkamp

Men Senterpartiets førstekandidat mener helseforetakene roter det til.

Vil ikke ha omkamp om fellessjukehuset

– I fylkesstyret er det enighet om dette, sier Geir Inge Lien i Sp.

– Eikrem er aktuelt igjen

Kjersti Toppe (Sp) godtar ikke fellessjukehus på Hjelset med færre sengeplasser

– Vi kan ikke slappe av nå

Fylkesplansjefen mener det er viktig at Molde og Fræna tenker samarbeid når folketallet går nedvoer.