Dilemma: Er det greit for Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at partiet mister velgere i titusentall, så enge de går til Senterpartiet? Eller vil Støre markere avstand til Sp? Foto: ERIK BIRKELAND
(Foto: ERIK BIRKELAND)

Dilemma: Er det greit for Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at partiet mister velgere i titusentall, så enge de går til Senterpartiet? Eller vil Støre markere avstand til Sp? Foto: ERIK BIRKELAND Foto: ERIK BIRKELAND

KOMMENTAR:

Godvenn med Sp?

Jonas Gahr Støre vil bli Norges neste statsminister. Er det uproblematisk at Arbeiderpartiet mister titusenvis av velgere, all den tid de går til Senterpartiet?

Jonas Gahr Støre forbereder landsmøtetalen han skal holde når Arbeiderpartiet møtes til landsmøte torsdag 20. april. Hva blir Støres budskap?

Hadde du spurt folk ved nyttår hvordan Ap ville slå an blant velgerne utover våren, ville de fleste tippet en oppslutning på rundt 35 prosent. Men i vinter har noe skjedd. Ap har mistet velgere i titusentall. Mange av dem har funnet en ny favoritt: Senterpartiet.

Ifølge nettstedet til professor Johan Giertsen, www.pollofpolls.no, mistet Ap i mars 55.000 velgere til Sp.

Et annet varsku: Vanligvis er velgere som stemmer Arbeiderpartiet, lojale. Professor Giertsen kan vise til at bare tre av fire velgere som stemte Ap ved stortingsvalget i 2013, sier de vil gjøre det samme nå.

De to nevnte tallene har nok utløst heftige diskusjoner på partikontorene til Ap.

For det første: Kan Arbeiderpartiet som det største opposisjonspartiet, være bekjent av under 75 prosent lojalitet fra egne velgere? Et parti som kjører skarp kritikk av sittende regjering, burde ha de aller, aller fleste av egne velgere i ryggen.

For det andre: Forholdet til Senterpartiet er interessant. Ap trenger samarbeid med andre for å få flertall i Stortinget. Senterpartiet er favorittpartneren.ng. Er det problemfritt for Støre at hans eget parti lekker velgere til Sp? Hvis svaret er nei, hva vil Støre gjøre med det?

Vil Støre markere at det er forskjell mellom Aps politikk og Sps politikk? Vil Ap vise brodd mot Senterpartiet?

Tenk Møre og Romsdal: Meningsmålingen Romsdals Budstikke offentliggjorde i mars, ga Sp 14,1 prosent oppslutning. En framgang på 6 prosent fra forrige stortingsvalg. Arbeiderpartiet fikk 24,2 prosent – en prosent dårligere enn i 2013, men 5,7 prosent dårligere enn i fjor høst. Fortsetter dette, ligger det an til at Geir Inge Lien (Sp) kommer på Stortinget, mens Tove-Lise Torve (Ap) fra Sunndal ikke kommer inn.Er dette greit, sett med Aps øyne?

For å komplisere bildet enda mer: Jonas Gahr Støre er avhengig av at Senterpartiet fortsetter å hente velgere fra Høyre og Frp for å skaffe seg flertall etter valget. Skal Støre heie på Senterpartiet, sjøl om det også fører til at Ap mister velgere?

For velgerne ligger svarene i politikken. Der Senterpartiet har vært tydelig, mot sentralisering, mot EU, mot kommunereform, mot politireform, har Ap vært litt for og litt mot. Under Ap- landsmøtet i Oslo skal valgkampsakene klargjøres. Får vi se et tydeligere og spissere Arbeiderparti?

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Pluss +

Vil bedre økonomien med mer svømming

Et forslag fra SV om å bruke to millioner mer på svømmeopplæring, for samtidig å hjelpe økonomien til Moldebadet, fikk brei tilslutning i kommunestyret.

Fellesnemnda får «hastesaken» på bordet i første møtet

Nå starter jakta på rådmann til nye Molde

Hvem blir ny rådmannen i den nye Molde-kommunen? Nå starter jakta.

Fire seksere topper MFK-børsen

Slik vurderer vi Molde-spillernes innsats mot Strømsgodset.

– Håper ordføreren i Sandøy rekker å endre rådmannstittelen

Kvinnepolitisk ansvarlig i Molde Ap mener rådmannstittelen er utdatert. – Vi har ikke planer om å endre noe, sier Ap-ordfører Myklebust i Sandøy etter tilsettingen av ny kvinnelig rådmann.

KOMMENTAR

Når gode overganger er planen

En kraftfull klassescoring av Bjørn Bergmann Sigurdarson åtte minutter før pause fikk MFK til å se ut som et vinnerlag og en klar medaljekandidat på Marienlyst.