INNDRATT FØRERKORT: Magnhild Vik fikk inndratt førerkortet for seks måneder etter en forbikjøring 2. påskedag. – For meg er det katastrofe fordi våronna begynner og jeg må bruke traktor for å kjøre ut husdyrgjødsel, sier hun. Bildet er tatt da hun mottok premien etter Farmen-seieren.Foto: Eirik Heen
(Foto: Eirik Heen)

INNDRATT FØRERKORT: Magnhild Vik fikk inndratt førerkortet for seks måneder etter en forbikjøring 2. påskedag. – For meg er det katastrofe fordi våronna begynner og jeg må bruke traktor for å kjøre ut husdyrgjødsel, sier hun. Bildet er tatt da hun mottok premien etter Farmen-seieren.Foto: Eirik Heen Foto: Eirik Heen

– Bønder kan ikke miste lappen

Bonde Magnhild Vik mista lappen etter å ha kjørt for fort. Urettferdig, mener hun, siden bønder må kjøre i jobben. Arnar Lyche i Bondelaget sier situasjonen blir håpløs for en bonde som mister lappen.

RAUMA: Det var 2. påskedag at UP fanget inn Magnhild Vik, kjent som Farmen-vinner, etter en forbikjøring i Søvika. Hun ble målt til 103 km/t i 80-sone.

Siden hun hadde seks prikker i førerkortet fra før, og overtredelsen førte til tre nye prikker, ble førerkortet inndratt i seks måneder, skriver Åndalsnes Avis.

Farmen-Magnhild mistet lappen

103 km/t i 80-sona ga prikk nummer ni, dermed ryker førerkortet for Magnhild Vik. Men kjendisbonden protesterer.

– Det er katastrofe

Men Vik protesterer på inndragelsen, og sier dette til Åndalsnes Avis:

– Jeg er yrkessjåfør. For meg er det katastrofe fordi våronna begynner og jeg må bruke traktor for å kjøre ut husdyrgjødsel, kunstgjødsel, jeg skal pløye og jeg må så. Hvis jeg skal leie inn noen, så blir straffa ganske stor i forhold til en person som ikke må leie inn noen for å gjøre en jobb.

Hun mener også at folk i distriktene blir forskjellsbehandlet om de mister lappen, fordi man er avhengig av bil, i motsetning til i byer med godt kollektivtilbud.

Møter forståelse i Bondelaget

Arnar Lyche er organisasjonssjef i Møre og Romsdal Bondelag.

– Mener Bondelaget som Vik at bønder må slippe å miste lappen når de begår overtredelser i trafikken?

– Med stadig større bruk må mange bønder kjøre vanvittig mye traktor. Uten førerkort blir det utrolig krevende. Og skal man leie folk til all kjøringen, vil det tære alvorlig på økonomien for de fleste. Det blir en håpløs situasjon, sier han.

– Og hva bør være følgen: At bønder og andre yrkessjåfører er ekstra forsiktige, eller at de får slippe å miste lappen etter forseelser eller lovbrudd i trafikken?

– Jeg har ikke noe klart svar på det. For sjøl med minstetariff har ikke drifta råd til å betale leiesjåfør i et slikt omfang, så dette går rett på levebrødet.

– Bør ikke bønder sjøl tenke på det når de kjører i trafikken?

– Det er opplagt at alle må tenke på det. Men alle som kjører, vet at dette kan skje den beste.

– Kan det? Man må vel kjøre spesielt rått, eller få mange prikker, før man mister lappen?

– Jeg tror alle en eller annen gang kjører slik at de kunne mistet lappen. Jeg skal ikke forsvare det å miste lappen, men det er en forseelse. Så jeg er ikke veldig fordømmende mot en som kjører – var det ikke 103 km/ti 80-sona? Jeg forstår hen-

ne. Men jeg syns heller ikke

bønder skal ha unntak fra prinsippene fordi man er bonde.

– Så hva er budskapet ditt?

– Jeg er opptatt av konsekvens, ikke det Magnhild har gjort. Det er ikke lov, og er sjølsagt ikke bra. Men samtidig er det en forseelse som kan skje mange. Og for bønder får det så store følger.

– Så budskapet er at bønder ikke må miste lappen?

– Ja, de kan ikke miste lappen. De er helt avhengig av førerkortet i næringa. Magnhild har jo også et stort bruk, med mange traktortimer i året som hun er nødt til å ta, sier Lyche.

– Reglene er greie, du kan ikke gjøre forskjell på folk. Men det MÅ finnes en løsning for bønder i en slik situasjon. Hun har jo ikke bare ansvar for seg sjøl, men også alle dyra.

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Det er katastrofe fordi våronna begynner og jeg må bruke traktor for å kjøre ut husdyrgjødsel og kunstgjødsel, jeg skal pløye og jeg må så.

Magnhild Vik
Får støtte: – Bønder kan ikke miste lappen. De er helt avhengig av førerkortet i næringa, sier Arnar Lyche i Bondelaget.
Foto: Kjell Langmyren
(Foto: Kjell Langmyren)

Får støtte: – Bønder kan ikke miste lappen. De er helt avhengig av førerkortet i næringa, sier Arnar Lyche i Bondelaget. Foto: Kjell Langmyren Foto: Kjell Langmyren

Leses nå
 
Pluss +

– Glem omkampen!

Varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.

Klinge vil heller ikke ha noen omkamp

Men Senterpartiets førstekandidat mener helseforetakene roter det til.

Vil ikke ha omkamp om fellessjukehuset

– I fylkesstyret er det enighet om dette, sier Geir Inge Lien i Sp.

– Eikrem er aktuelt igjen

Kjersti Toppe (Sp) godtar ikke fellessjukehus på Hjelset med færre sengeplasser

– Vi kan ikke slappe av nå

Fylkesplansjefen mener det er viktig at Molde og Fræna tenker samarbeid når folketallet går nedvoer.

Solskjær preget av terroren:

– Jeg har selv vært der på konsert flere ganger

Sender varme tanker til sin gamle hjemby etter bombeangrepet.

Roger Moore er død

Skuespilleren, som har spilt i sju Bond-filmer, døde tirsdag som følge av kreft.

– Glem omkamp om nytt sjukehus

Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.