Styreleder Stein Kinserdal har lest nyhetsoppslaget i avisa Tidens Krav onsdag 19. april, der lederen for Kristiansund Senterparti, Berit Frey, har tatt initiativ til ny politisk behandling av sjukehussaka i kommunestyret.

Senterparti-lederen sier i et intervju med Tidens Krav at forutrsetningene som lå til grunn for vedtaket om å etablere fellessjukehus, var at det skulle være et fullverdig sjukehus. Sp-lederen viser til at flere sjukehusfunksjoner, som barneavdeling og fødeavdeling, ikke blir lagt til Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, men til Ålesund og Trondheim.

Fødeavdelingen ligger fast

– Fødeavdelingen ligger fast. Jeg vil bare vise til vedtaket styret i Helse Møre og Romsdal fattet om konseptfasen. Vedtaket ble fulgt opp av styret i Helse Midt-Norge. Der står det i hovedfunksjnsprogrammet: «SNR skal ha et døgnkontinuerlig fødetilbud for befolkningen i Nordmøre og Romsdal. Pasientene skal være på fødestue, barsel, sengeenhet og poliklinikk, samt pasienthotell». Noe annet enn dette har ikke vært oppe i styremøtene, sier styreleder Stein Kinserdal.

Kinserdal avviser dermed at det er grunn til å reise tvil om nysjukehuset på Hjelset skal ha fødeavdeling.

Ikke tema i styret

Også nestlederen i styret, Petter Bjørdal, avviser at det på noe som helst tidspunkt har vært tanker om å ha et nytt sjukehus uten fødeavdeling.

– Det er helt ukjent for meg at Sjukehuset Nordmøre og Romsdal skulle tenkes bygget uten å ha fødeavdeling, sier Bjørdal til Romsdals Budstikke.

Tre fødestuer

Klinikksjef Henrik Erdal i Helse Møre og Romsdal bekrefter at planene om fødeavdeling ved SNR ligger fast.

– Fødeavdelingen har ikke vært tema å endre, verken i idefasen, konseptfasen eller i forprosjektet. Fødeavelingene som i dag er i Kristiansund og i Molde skal samles på én adresse, på Hjelset. Planene omfatter tre fødestuer og to store mottaksrom for fødende. I perioder med stor pågang, skal det kunne skje fødsler på fem rom samtidig, sier Henrik Erdal.

I dag fødes det i overkant av 900 barn ved fødeavdelingene i Molde og Kristiansund tilsammen. Ålesund sjukehus har drøyt 1.300 fødsler i året, mens Volda sjukehus har rundt 500 fødsler i året. Volda sjukehus tar imot fødende fra Nordfjord, disse utgjør rundt 100 fødsler av de 500 i året.

Gir råd om barneavdeling

Når det gjelder barneavdelingen, har direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal oppnevnt ei arbeidsgruppe som skal komme med anbefaling om hvordan tilbudet til barn i Nordmøre og Romsdal bør være. Denne arbeidsgruppa skal etter planen ha ferdig sin anbefaling før sankthans.

– Vil det ha konsekvenser for fødeavdelingen ved sjukehuset på Hjelset om det blir barneavdeling eller ikke ved dette sukehuset, styreleder Kinserdal?

– Når der er fødeavdeling, skal det også være nyfødt intensiv. Hvordan tilbudet til barn blir, vil avgjøres i sommer. Det skjer kontinuerlige forbedringer i behandlingstilbudene i sjukehusa, og det er derfor ikke mulig å utstede garantier for at et sjukehus skal inneholde bestemte tilbud i all framtid, sier Stein Kinserdal.

– Det er ukjent for meg at fødeavdelingen har vært tema i styret, sier nestleder Petter Bjørdal i Helse Møre og Romsdal. Foto: Richard Nergaard
SNR fødestuer og to store mottaksrom der det kan skje fødsler, stadfester klinikksjef Henrik Erdal. Foto: Helse Møre og Romsdal