MOLDE: Vågstranda-gutten er nemlig høyaktuell for Islands langrennslandslag, etter at han rett før påske ble dobbelt islandsk mester.

– Jeg har både norsk og islandsk statsborgerskap, ettersom mamma Agnes Helga Helgadottir kommer fra Island. Det er veldig vanskelig å få oppfylt en mesterskapsdrøm i langrenn i Norge siden det er så mange gode utøvere her. På Island er ikke nåløyet så trangt. Det kan være min mulighet til å konkurrere internasjonalt, sier Stiansson Pedersen.

Går for Henning skilag

19-åringen gikk tre år på idrettslinja på Stranda før han i fjor høst flyttet til Steinkjer for å spisse skisatsingen. Raumaværingen meldte seg inn i Henning skilag og har et bra opplegg der. Isak hadde i vinter ambisjoner om å bite godt fra seg i den tøffe 19- og 20-årsklassen. Stiansson Pedersen har ikke fått ut potensialet verken på sprint eller lengre distanser det siste året i juniorklassen.

– Jeg trente nok litt for mye på sensommeren og høsten. En kombinasjon av det og for lite hvile, førte til at jeg har manglet overskudd og ikke har fått den forventede framgangen. Men jeg har lært veldig mye etter at jeg kom inn under Audun Kolstads vinger i Henning skilag. Jeg vil forhåpentligvis dra nytte av den ballasten når jeg nå skal prøve å bli en best mulig senior, sier Isak.

Internasjonale ambisjoner

Han har en langsiktig ambisjon om å hevde seg internasjonalt. Isak Stiansson Pedersen har helt siden han begynte å konkurrere i langrennssporet vært klar over at det å bli en god seniorløper er et tidkrevende prosjekt. De aller fleste som dominerer internasjonal langrennssport er rundt 30 år.

– Det er helt klart et mål for meg å prestere så bra at jeg får muligheten til å delta i de olympiske vinterlekene i Sør-Korea om et knapt år. Jeg har hatt samtaler med den islandske landslagsledelsen og jeg er interessert i å gå for Island. Håpet er at jeg kommer med på laget som skal satse hardt inn mot de neste mesterskapene.

– Hvordan vurderer du muligheten for å få plass på landslaget?

– Jeg føler selv at jeg la inn sterke søknader da jeg vant to av tre distanser i det islandske mesterskapet. Jeg holder fortsatt junioralder og konkurrerte i utgangspunktet i 18-20-årsklassen. Jeg var 17 sekunder for sent ute til å vinne det ene distanserennet, sier Isak, som blant annet slo flere løpere som deltok i VM i Lahti.

Spent på uttaket

Snorri Einarsson, som kommer fra Alta og bor i Tromsø, er den beste islandske løperen. Han har islandske foreldre og har gått verdenscup for Norge, men deltok ikke i det islandske mesterskapet i år.

Isak besøkte også deler av slekta under oppholdet.

– Jeg har stort sett vært på Island en gang i året. Langrenn er en idrett som blir mer og mer populær på Island. Jeg fikk høre at landslagssatsingen skal trappes opp. De tenker blant annet å oppholde seg en god del døgn i høyden. Det ble også sagt at den neste landslagstreneren kan ha norsk pass, sier Isak Stiansson Pedersen.