Det sier fjellfører Tommy Soleim i Romsdal Adventure. 1. påskedag var han på tur opp Blånebba i Romsdalen med ei gruppe britiske skiturister.

– Da vi nådde flata før siste flanke, kom de store skavlene veldig godt til syne. Med dødsulykka i Øksendalen friskt i minne, snakka jeg med gruppa om faren ved skavler og skavlbrekk. Da vi begynte å gå igjen, pekte plutselig en i følget vårt opp på en person som sto helt ytterst på en skavl.

Sjokkert

Soleim og følget ble sjokkert over atferden. Hadde skavlen brukket, ville skiløperen falt flere hundre meter nedover ei fjellside med åpne steinete parti.

– Det var vanskelig å se om det var ei dame eller en mann. Vedkommende ble stående i 20–30 sekund før han eller hun gikk inn på fjellet igjen.

Da Soleim og gruppa kom lenger opp og fikk bedre oversikt, så de flere som gikk i skisporet som førte ut til kanten av stupet.

Farlig på fast grunn også

– Bare mens vi hadde matpause, så vi fire personer som fulgte sporet. De gikk ikke helt ut på skavlen, men stoppet der steinene sluttet, så de sto på fast fjell, sier han.

– Men det mange ikke vet, er at en skavl ofte knekker mange meter inn på fast fjell, sier Soleim.

– Det har vært flere ulykker i Norge der folk har stått på fjell, innenfor selve skavlen, men der skavlen har knekt med et brudd på 45 grader innover fjellet. Det kan bety mange, mange meter.

Soleim viser til ei dødsulykke på Sunnmøre i 2011. Der omkom en mann som hadde stått mellom 7 og 10 meter inne på fast fjell, ifølge etterforskningen. Men han ble vippet over kanten sammen med skavlen da denne brakk mange meter innover fast grunn.

Vil advare turfolket

Med ulykka i Nesset bare ei veke unna, postet Soleim søndag bildet han tok fra Blånebba som en advarsel, på ei side som mange turfolk leser.

– Jeg er ikke i tvil om at skavlbrekk kommer til å ta flere liv, sier Tommy Soleim.

– Blånebba er én ting. Kirketaket er et annet eksempel. Om sommeren ser man at varden står helt på kanten av fjellet, med et stup rett på nordsida. Om vinteren bygger det seg opp en skavl som skaper en fin flate utover fra varden, og der går det ofte skispor.

Flinke på snøskred, men...

De siste åra har det vært et stort fokus på skred og skredfare, som gjør at mange er blitt flinke til å sjekke dette.

– Men det er mindre snakk om skavl og skavlbrudd. Det MÅ det bli mer fokus på, sier den engasjerte fjellføreren.

Soleim er glad for at mediene plukker opp saka, med TV2 først ut.

Og han melder om utelukkende positive reaksjoner på saka.

Travel vinter

Det er ekteparet Tommy og Renate Soleim som driver Romsdal Adventure, med base i Villa Vengetind i Dalsbygda i Rauma. Der har de tjue sengeplasser, og huser for det meste private turgrupper. De har fire deltidsansatte, og leier turguider etter behov.

– Vi hadde fullt hus palmehelga, bla a med toppturkurs. Så tok vi noen dager fri, før det var på’n igjen fredag med denne gruppa fra England. Og nå er det full rulle med skiturister fram til første helg i juni. Sesongen strekkes jo takket være at Trollstigen åpner, sier han.

Doblet trafikk

Soleim sier selskapet har doblet belegget i forhold til i fjor.

– Så nå begynner virksomheten absolutt å bli liv laga.

– Og når dere har fri – går dere på skitur da også?

– Da besøker vi familie, eller drar på storbyferie. Vi trenger en kontrast. Vi gjør det motsatte av gjestene. De er ofte fra by, og ønsker naturopplevelser.

Tommy og Renate Soleim driver Romsdal Adventure med base her i Villa Vengetind i Dalsbygda i Rauma. Foto: Matti Bernitz