Turmål Mange romsdalinger har gode minner fra Måsvassbu. DNT opplever vekst på sine hytter, Hyttene utvikler seg, samtidig som de tar vare på det gamle.
(Foto: Jan Inge Tomren)

Turmål Mange romsdalinger har gode minner fra Måsvassbu. DNT opplever vekst på sine hytter, Hyttene utvikler seg, samtidig som de tar vare på det gamle. Foto: Jan Inge Tomren

FRIHELG

Solo og solskinn - de beste påskeminnene

Aktiv ferie er i vinden. Det trenger ikke bety dyrt utstyr, ny teknologi og krevende turer, skriver redaktør Ole Bjørner Loe Welde.

Noen av de flotteste barndomsminnene har jeg fra DNT sine fjellhytter. Jeg visste akkurat hvilken knaus jeg måtte runde for å få øye på favoritthytta i en godværsdag. Vimpelen i flaggstanga hilste deg velkommen. Lyden av skisko mot gulvet i gangen. Stoltheten da du førte navnet ditt inn i hytteboka. Den trange spisesalen som ofte ble dominert av en høyrøstet bykar som akkurat hadde bestilt karbonadesmørbrød til seg selv og hele familien. Vi rista stille på hodet, plukka opp matpakka fra Fjällreven-sekken og sprang mot disken for å kjøpe drikke. Ikke noe sted i verden smaker en flaske Solo like godt.

De siste årene har de norske fjellhyttene fått en fortjent opptur. Tilbudet er unikt, og på mange måter særnorskt. 540 hytter er tilgjengelig for publikum. Standarden er fortsatt enkel. Kommer du til en stor turisthytte i påskeuka må du være forberedt på sovesal eller sofaplass. Når soverommene skal deles ut er det barnefamiliene som prioriteres. Med så mange mennesker på samme sted trengs det noen regler, både skrevne og uskrevne. Det er vertskapet som bestemmer. Fortsatt er det slik mange steder at lyset faktisk slukkes på et bestemt tidspunkt. Samtidig har turisthyttene utviklet seg, ikke minst når det gjelder mat og servering. Flere av DNT sine hytter tilbyr egent bakst, hjemmelagd middag og lokalmat til kveld. På de fleste norske hoteller får du fabrikkbrød til frokost. I fjellet er det hjemmebakt som gjelder. Det gjør turen mer attraktiv, og man kan gå lenger på frokosten.

På de fineste dagene er skavlen utenfor hytta full av folk. Da er de siste hundre meterne nærmest som en oppløpsside. Ved ankomst blir solveggen raskt scannet for kjente ansikt. Sein påske og mildvær kan skape litt ekstra utfordringer i år. Molde og Romsdal Turistforening sendte denne uka ut en pressemelding der de reklamerte for sine tilbud. Åtte hytter er åpne for overnatting i påska. Skorgedalsbu og Måsvassbu er to populære turmål. To flotte steder som jeg vet mange romsdalinger har gode påskeminner fra. Aktiv ferie er i vinden. Det trenger ikke bety dyrt utstyr, ny teknologi og krevende turer. Det kan også bety et rolig opphold på en av DNT sine hytter. I løpet av året vil DNT sine enkle hytter ha over 33 000 overnattingsgjester. Det er en økning på åtte prosent. På mange måter er det også en feiring av det enkle turlivet.

God påske!

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Leses nå
 
Pluss +

– Glem omkampen!

Varaordfører Sidsel Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.

Klinge vil heller ikke ha noen omkamp

Men Senterpartiets førstekandidat mener helseforetakene roter det til.

Vil ikke ha omkamp om fellessjukehuset

– I fylkesstyret er det enighet om dette, sier Geir Inge Lien i Sp.

– Eikrem er aktuelt igjen

Kjersti Toppe (Sp) godtar ikke fellessjukehus på Hjelset med færre sengeplasser

– Vi kan ikke slappe av nå

Fylkesplansjefen mener det er viktig at Molde og Fræna tenker samarbeid når folketallet går nedvoer.

Solskjær preget av terroren:

– Jeg har selv vært der på konsert flere ganger

Sender varme tanker til sin gamle hjemby etter bombeangrepet.

Roger Moore er død

Skuespilleren, som har spilt i sju Bond-filmer, døde tirsdag som følge av kreft.

– Glem omkamp om nytt sjukehus

Rykhus (Ap) avviser Sp-utspillene om sjukehus.