MOLDE: Vil det ha konsekvenser for Møre og Romsdals pengebruk dersom Kristiansund og fire andre nordmørskommuner velger å forlate Møre og Romsdal for å bli en del av Trøndelag? Spørsmålet ble stilt i fylkesutvalget nylig.

– Hva blir konsekvensene?

– Problemstillingen er aktuell. Jeg stilte spørsmål i fylkesutvalget: Hva tenker fylkeskommunen i forhold til ulike prosjekt på Nordmøre. Vi ønsker å ha dagens Møre og Romsdal, med Kristiansund og nordmørskommunene. Men vi må få belyst konsekvensene dersom fem kommuner velger å bli en del av Trøndelag, sier Torgeir Dahl (H).

Han legger til:

– Ingen er ute etter å straffe Kristiansund, og Møre og Romsdal fylkeskommune skal ikke bedrive noen straffeeksersis, men det er nok en oppfatning blant flere at vi ikke kan bruke skattepengene Møre og Romsdal fylkeskommune har, til investeringer i kommuner som vil skifte region.

På et møte i Kristiansund der fylkesordfører Jon Aasen og fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik deltok, sammen med kommuneledelsen i Kristiansund, ble forholdet mellom fylkeskommunens investeringsplaner og engasjement drøftet.

På ønskelista til Kristiansund

I Kristiansund er det spesielt tre prosjekt kommunen ønsker å få realisert med fylkeskommunens hjelp:

Nytt opera- og kulturhus til 760 millioner kroner.

Høgskoletilbud, kalt Campus Kristiansund.

Byutvikling, der fylkeskommunen bidrar med 25 millioner kroner årlig til prosjektet «Byen som regional motor».

– Kan ikke fylkeskommunen bare hjelpe Kristiansund til vekst og utvikling?

– Jo, og det tror jeg er allment akseptert. Fylkeskommunen ønsker det. Oppsettet fylkesrådmann Guttelvik laget på forespørsel fra Nordmøre regionråd, viste at Nordmøre hadde kommet best ut når det gjaldt fordelingen av investeringsmidler i en periode. Forblir Kristiansund og Nordmøre vil de få sin andel – og vel så det – av investeringer. Når problemstillingen nå kommer opp, er det et forsøk på konsekvenstenking. Er det riktig at Møre og Romsdal fylkeskommune skal betale for løsninger i kommuner som ikke lenger blir en del av fylket?

– Betyr dette at Møre og Romsdal fylkeskommune ikke vil investere i nytt opera- og kulturhus i Kristiansund eller Campus Kristiansund?

– Både operahuset og campus er etterspurt og ønsket fra Kristiansund. For fylkeskommunen blir spørsmålet: Kan fylkeskommunen investere i operahuset hvis Kristiansund velger å gå inn i et annet fylke? Jeg registrerer at Sunnmøre begynner å stille spørsmål ved hvor langt Møre og Romsdal fylkeskommunen skal strekke seg, sier Torgeir Dahl.

Han viser til at fylkesrådmannen på direkte spørsmål om Campus Kristiansund fortsatt vil være et prosjekt for Møre og Romsdal fylkeskommune, dersom Kristiansund går til Trøndelag, svarte fylkesrådmannen: Nei.

Har også ei nedside

– Jeg tolker også kommentarene fra ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund slik at han ser hvilke konsekvenser en innlemmelse i Trøndelag vil ha i forhold til Møre og Romsdal fylkeskommune, sier Torgeir Dahl.

Hva vil det ha å si for planene om nytt opera- og kulturhus i Kristiansund dersom Møre og Romsdal fylkeskommune ikke vil investere i prosjektet? Foto: Privat