– Tidligere vakre Gaustadvågen fugletitterplass har sakte, men sikkert forfalt, påpeker styreleder Ragnhild Sophie Berthinussen. I et brev til Eide kommune i mars lister hun opp nødvendige tiltak.

Bruker naturen som do

Det kanskje verste er det hun beskriver som fri flyt av ekskrementer fra mennesker.

– Om du går en runde langs og rundt fugletitterplassen, vil du tidvis nærmest vasse i ekskrement fra mennesker. Mest sannsynlig kommer dette fra turister og turgåere som besøker stedet for en kortere eller lengre periode. Stiene ned fra fugletitterplassen og mot vågen er ikke et sted du ønsker å gå. Ei heller inne i granskogen øst for parkeringsplassen, uttaler styrelederen.

Velforeningen vil helst ha et sanitæranlegg på stedet. Til det svarer ordfører Egil Strand (H) at et slikt anlegg er en større sak enn de andre manglene.

Han vil komme tilbake rett over påske og avtale møte eller befaring med velforeningen for å se hva som er mulig å få til.

Benkene trenger vedlikehold

De fire sittebenkene på plassen preges av at de har mange år på baken. En som var i svært dårlig forfatning nylig fjernet. De tre andre trenger vedlikehold.

Steinlabyrinten forsvant

På nedre grusflate, nærmest gapahuken, var det opprinnelig en labyrint/spiral av stein, som man kunne sitte på, balansere på, undres over og irriteres over. Labyrinten gjorde inngangen til området spennende og innbydende, og avgrenset hvor nært opp mot tursti og sitteplasser man kunne sette fra seg biler. På et tidspunkt ble steinene fjernet, ifølge brevet.

Nå må turfolket passere mennesker som har slått opp sine stoler og sitter og lager mat, har hengt ut klær til tørk osb. Vevang Vel mener labyrinten bør settes tilbake slik den var.

Campingplass

Vevang Vel har forståelse for at turister fra fjern og nær ønsker å campe ved vakre Gaustadvågen, men så lenge sanitæranlegg mangler, er camping ikke bare positivt. Stedet er blitt en fri campingplass uten tilrettelegging for dette. Resultatet er tidvis tilgrising av ekskrementer og søppel, påpekes det.

Dumping av avfall

I svingen, rett ved gapahuken som står der, er det for noen et egnet sted å kjøre og dumpe avfall de ikke ser ut til å ville levere andre steder.

Det er utplassert søppeldunker ved plassen. Disse flyttes litt rundt, både av vær og av mennesker, og det antydes i brevet at de fylles med søppel som lokalbefolkningen burde levert annet sted.

Villmannsveg

Vegstubben som er igjen av tidligere riksveg hevdes å bli brukt til villmannskjøring. Av den grunn og søppeltømmingen har det kommet forslag om å stenge vegstubben.

Manglende skilting

Ingen skilting gir beskjed om bruken av plassen. Vevang Vel foreslår derfor at det blir satt opp skilt som informerer tilreisende om regler for opphold på stedet, eksempelvis hvor en kan gå på do og kaste søppel.

Utbedring bør være håndtert før turistsesongen starter 1. mai, avslutter styreleder Berthinussen.

Å gå stien ned til sjøen er ikke en kjekk opplevelse siden noen bruker den når de skal tre av på naturens vegne. Foto: Oddbjørn Harnes
I skråningen nedenfor den gamle grusvegen dumper folk søppel. Her en solid ovn i støpejern. Foto: Oddbjørn Harnes